Young pregnant woman in her house relaxing during corona virus outbreak

Gisteren publiceerde de Europese Commissie een reeks richtlijnen om reisbeperkingen binnen de Unie op te heffen en toerisme weer mogelijk te maken. De Commissie zegt hierin onder andere dat een corona-app vrijwillig moet zijn.

Advertentie

In een persmededeling die gisteren werd gepubliceerd presenteert de Europese Commissie een pakket van aanbevelingen om reisbeperking in de Unie omwille van de coronacrisis terug te schroeven. De richtlijnen moeten ook toerisme tussen de lidstaten weer mogelijk maken.

Daarbij benadrukt de Commissie dat apps voor contactonderzoek vrijwillig moeten zijn. Lidstaten kunnen burgers die binnen de Europese Unie reizen dus niet verplichten om zo’n corona-app te installeren. Ook moeten corona-apps in de verschillende landen werken. Gebruikers die van land naar land reizen moeten ervan verzekerd zijn dat de software ook over de grenzen heen werkt en dat hun smartphone waarschuwingen blijft sturen en ontvangen.

Bluetooth-app aangeraden

Verder zegt de Commissie dat de software voor contactonderzoek moet werken via bluetooth. Met zo’n bluetooth-app wisselen toestellen geanonimiseerde id’s uit. Op basis van die data houdt de telefoon een lijst bij van alle andere telefoons in de bluetooth-radius van het toestel. Als er iemand in de buurt besmet blijkt te zijn, krijgen gebruikers een pushbericht. Traceerapps die gebruikmaken van gps worden niet aangeraden.

In België is er op dit moment nog geen app voor contactonderzoek in ontwikkeling. Begin mei zei minister Philippe De Backer nog dat een traceerapp niet noodzakelijk is. Hoewel de piste nog niet helemaal is verlaten, blijkt uit nieuw vrijgegeven documenten die De Tijd kon inkijken dat Vlaanderen erg voorzichtig wil omgaan met de timing ervan. Nederland zal eind mei een testversie voor een corona-app klaar hebben.

Is een corona-app volgens jou een goed idee? Laat het ons weten via de reacties onderaan het artikel.

Advertentie

2 REACTIES

  1. Ik vind dat de Corona app voor iedereen verplicht moet zijn, in alle landen.
    Uiteraard zolang de privacy wetgeving gerespecteerd wordt.
    Wat we nu in België zien, de zogezegde “contact tracers”, die kosten pakken meer geld dan die app die veel efficiënter zal zijn. Want wie dit niet wenst, die neemt gewoon de telefoon niet op.
    Daarnaast, de opgebelde mensen, die weten niet altijd met wie ze in contact gekomen zijn de vorige 2 weken (incubatie). In dat opzicht is een app dus veel efficiënter.
    Bovendien denk ik dat er, alweer, enkele daarboven andere agenda’s hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here