Las Vegas, USA - November 6, 2016: An editorial stock photo of a Trump flag. Photographed during just before sunset in Las Vegas, Nevada. Photographed using the Canon EOS 1DX Mark II.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Huawei-ban met een jaar verlengd. Het decreet aan de basis ervan loopt nu tot mei 2021.

Advertentie

Gisterenavond kondigde Reuters aan dat Trump het decreet dat aan de basis ligt voor de Huawei-ban verlengt. Het decreet dat Amerikaanse bedrijven verbiedt om gebruik te maken van netwerkapparatuur van onder andere Huawei en ZTE, werd voor het eerst in mei 2019 ondertekend. Het decreet roept een noodtoestand uit, zodat de president de markt kan reguleren in confrontatie met een nationaal veiligheidsrisico.

Een jaar later worden bedrijven als Huawei en ZTE dus nog steeds gezien als een veiligheidsrisico voor de VS. Trump verlengt nu de ban op netwerkapparatuur van de bedrijven met twaalf maanden omdat de risico’s hetzelfde zijn als vorig jaar. ‘Deze bedreiging blijft een ongebruikelijke en buitengewone bedreiging vormen voor de nationale veiligheid, het buitenlands beleid en de economie van de Verenigde Staten’, aldus Trump.

Tijdelijke vergunningen

Sinds de invoer van het decreet door Trump vorig jaar, is er nog geen volledige ban op apparatuur van Huawei en ZTE. Hoewel Huawei niet met grote bedrijven als Google mag samenwerken aan nieuwe toestellen, werkt het bedrijf in de VS wel op kleine schaal verder. Zo heeft Huawei een aantal tijdelijke vergunningen gekregen, zodat het bedrijf bestaande netwerkapparatuur nog kan ondersteunen met software-updates.

Het is mogelijk dat deze tijdelijke licenties nu niet meer worden verlengd. De vorige vergunning loopt af op 15 mei. Ondertussen vraagt de belangenorganisatie voor draadloos internet CTIA om de licentie op lange termijn te verlengen. De groep stelt dat ‘de voortdurende, beperkte samenwerking met Huawei om de beveiliging van apparatuur en apparaten op de markt te beschermen, de Amerikaanse consumenten ten goede komt.’

Tot nu toe heeft Huawei noch het ministerie van Economische Zaken bevestigd dat de vergunning wordt verlengd.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here