Gisteren kondigde de advocaat van Dominique Leroy, de voormalige CEO van Proximus, aan dat zijn cliënt in verdenking is gesteld in de voorkenniszaak rond aandelenhandel.

Advertentie

In september 2019 kondigde Dominique Leroy haar vertrek aan bij Proximus. De CEO maakte de overstap naar het Nederlandse telecombedrijf KPN. Een maand voor haar vertrek verkocht Leroy echter een pakket Proximus-aandelen ter waarde van 285.000 euro. Daarop zakte het aandeel van het bedrijf met ruim 2 procent.

De vraag is nu of Leroy op de hoogte was van haar overstap naar KPN toen ze de aandelen verkocht. Als dat zo is, zou de topvrouw zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik van voorkennis bij het verhandelen van aandelen. Vorig jaar startten zowel de beurswaakhond FSMA als het Brusselse parket een onderzoek naar de zaak. Gisterenavond werd Leroy door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld.

Onschuldig

‘De onderzoeksrechter heeft zijn onderzoek afgesloten en heeft Leroy in verdenking gesteld’, zegt meester Jean-Pierre Buyle, de advocaat van de voormalige topvrouw van Proximus. Nu moet het parket beslissen of het overgaat tot vervolging. ‘Dit is een belangrijke fase in de procedure, na acht maanden onderzoek. Dit laat mevrouw Leroy toe kennis te nemen van het dossier en alle twijfels van justitie weg te nemen.’

Ondertussen blijft Leroy haar onschuld volhouden. ‘Op het moment van de verkoop was ze nog niet aan het onderhandelen met KPN maar was ze in discussie met Proximus over de verlening van haar contract,’ zegt Buyle tegen Belga. ‘De beslissing om de aandelen te verkopen was al veel eerder genomen en het akkoord met KPN is er pas een maand na de verkoop gekomen.’

Straf

De winst die ex-topvrouw Leroy bij de aandelentransactie zou hebben gemaakt, is wel beperkt. Het gaat in totaal om 5.962 euro. De straf die Leroy hiervoor boven het hoofd hangt, omvat een gevangenisstraf van een maand tot vier jaar en een geldboete tot 80.000 euro. Daarnaast zou ze ook maximaal het drievoud van het vermogensvoordeel moeten terugbetalen.

Proximus zelf wil niet reageren op de inverdenkingstelling van de voormalige CEO. Het gaat om een ‘privézaak’, stelt het bedrijf.

Advertentie

1 REACTIE

  1. Mevr. Leroy.
    Ik meen dat zij het slachtoffer is van een wraakneming door een of meerdere personen, die zij in haar carriere op de tenen heeft getrapt of die zich tekort gedaan voelden of een benoeming hebben mislopen en dan hun tijd hebben afgewacht om terug te slaan met een vermeende voorkennis bij verkoop van aandelen.
    Ik bezit aandelen van Proximus en heb de koers weten stijgen, enkele dagen na de bewuste verkoop, dus wie heeft er dan schade geleden ? En toen is de koers even gezakt, dat is nu eenmaal de beurs. En de onderzoeken, op de kantoren, huisbezoek, commentaar van de vakbond in de pers – een film waardig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here