The businesswoman in glasses standing near the display

Vorige week werden verschillende supercomputers in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zwitserland gehackt. Ook een hack in Spanje is mogelijk gerelateerd aan de incidenten.

Eind vorige week meldden verschillende Europese onderzoeksinstellingen malware-aanvallen op supercomputers. Het gaat om cryptomining-hacks om de digitale munt monero te vergaren. De incidenten werden gerapporteerd in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zwitserland. Ook in Spanje is er sprake van een gelijkaardige aanval. De supercomputers werden zo snel mogelijk stilgelegd om de incidenten te onderzoeken. Dat rapporteert de Engelstalige technologiewebsite ZDNet.

Hoewel er geen officiële bevestiging is dat het om gerelateerde incidenten gaat, zien onderzoekers van Cabo Security wel overeenkomsten tussen de aanvallen. Zo maakten de criminelen gebruik van dezelfde gestolen inloggegevens van universiteiten in Canada, China en Polen. Ook werd van dezelfde software en kwetsbaarheden gebruikgemaakt. Dit zou erop wijzen dat de incidenten het werk zijn van één groep hackers. De supercomputer van de Universiteit van Edinburgh zou zijn getroffen door criminelen met Chinese IP-adressen.

Onduidelijkheid

Het is de eerste keer dat hackers supercomputers aanvallen met cryptomining. Eerder hadden medewerkers van onderzoeksinstellingen dit type malware zelf wel al gebruikt om computers te kraken. Nu is het echter de eerste keer dat er een externe actor bij betrokken is. Het doel van de cybercriminelen is tot op vandaag onduidelijk. Normaal gezien is cryptohacking erop gericht om met behulp van malware de rekenkracht van computers te gebruiken om digitale valuta delven. Daarbij blijft de software volledig verborgen voor de gebruiker. Toch zou er ook een ander motief kunnen spelen.

Mogelijk hebben de incidenten te maken met corona. De verschillende organisaties die de malware-aanvallen rapporteerden, hebben de capaciteit van hun supercomputers de voorbije weken gebruikt om bij te dragen aan het onderzoek naar het coronavirus. De organisaties zijn bezorgd dat criminelen gebruik hebben gemaakt van cryptomining om onderzoek te stelen of het te verstoren. In een tijd waarin dit onderzoek letterlijk levensbelangrijk is, komen de incidenten dan ook als een zware klap.

Verder onderzoek van Cabo Security moet duidelijk maken wat de motieven van de cybercriminelen precies waren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here