De virtuele voorzittersverkiezingen van Open Vld lopen vandaag niet zoals gepland. Door een gigantische bug werd het stemsysteem zojuist offline gehaald.

Advertentie

De voorzittersverkiezingen van de Vlaamse liberalen gingen vandaag om 10 uur ’s ochtends van start. Via een virtueel stemsysteem konden de leden van Open Vld een nieuwe voorzitter kiezen. Het systeem was echter niet waterdicht, zo ontdekte het team van kandidaat Egbert Lachaert. Door een bug in het programma konden leden via verschillende browsers meerdere keren stemmen. Ondertussen werd het systeem stilgelegd.

Niet Putin-proof

De eerste melding van het incident op Twitter kwam van kandidaat Els Ampe. In een tweet zei ze: ‘Dat kan echt niet. Ik heb gevraagd aan de deurwaarder om alles correct te laten verlopen. Correcte verkiezingen zijn de basis van de democratie. De vrees van sommigen dat de verkiezingen niet eerlijk zouden verlopen, blijkt nu waarheid te worden.’ Ook bij bronnen binnen de partij klinkt er stevige kritiek. ‘Dit is bijzonder schadelijk, dit los je niet zomaar met wat knip- en plakwerk op. Die stemming is in elk geval niet meer Putin-proof nu’, klinkt het.

Wat het incident nog pijnlijker maakt, is dat de voorzittersverkiezingen van Open Vld al eerder werden uitgesteld door het partijbestuur. Door de coronacrisis werd de stemming twee maand uitgesteld: van eind maart naar eind mei. Ook op deze beslissing kwam toen veel kritiek. De jongerenafdeling van de liberalen noemde het uitstel toen nog weinig democratisch politiek ‘theater’.

Oplossing

Het partijbestuur zegt dat het er alles aan doet om een oplossing te vinden. ‘We zoeken nu uit wat er fout gelopen is om dat te verhelpen’, bevestigt het bestuur. ‘We zullen de stemming van nul herbeginnen, opnieuw onder begeleiding van een gerechtsdeurwaarder. Iedereen die zijn stem al heeft uitgebracht zal dat dus opnieuw moeten doen. Ook wie dat telefonisch deed.’ Als alles goed gaat, wordt de stemming morgen hernomen. Op die manier zullen we aan het einde van de maand weten wie er voorzitter wordt.

Advertentie

1 REACTIE

  1. De VLD is ook mee met de IT-wereld…. net zoals de regering Wilmès geblunderd heeft. En zeggen dat de liberalen de laatste jaren de minister geleverd heeft die moest zorgen voor alles wat met IT te maken heeft….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here