Europarlementslid Kris Peeters pleit voor een grondige update van de regelgeving over internetcriminaliteit. De regels dateren uit het jaar 2000 en houden geen rekening met de recente evolutie van het internet, vindt hij.

Advertentie

Volgend jaar wil de Europese Commissie met een nieuw voorstel komen waarin de regelgeving over internetcriminaliteit van 2000 grondig worden geactualiseerd. Dat is volgens Europarlementslid Kris Peeters (CD&V) ook hoognodig. Internetcriminelen gebruiken steeds meer geavanceerde methodes om illegale content op internet te verspreiden. Toch is de regelgeving hieromtrent al twee decennia niet gewijzigd. ‘Hoewel het online landschap indringend is veranderd, dateert de laatste richtlijn al van twintig jaar geleden. Momenteel wordt een stukje online informatie in de ene lidstaat als illegaal beschouwd, terwijl dat in een buurland perfect is toegelaten’, zegt Peeters.

In het kader van een nieuwe internetregelgeving zal de Europese Commissie volgend jaar een voorstel uittekenen rond een Digital Services Act, een herziening van de huidige e-commerce richtlijnen. In het kader van dit voorstel hebben drie parlementaire comités een rapporteur aangeduid die verantwoordelijk is voor het uittekenen van richtlijnen waarmee de Commissie aan de slag moet gaan. Elke rapporteur krijgt daarbij een eigen thema. Zo is Kris Peeters verantwoordelijk voor de relatie tussen internetmaatregelen en burgerlijke vrijheden.

Meer samenwerking

In zijn nieuwe rol pleit Peeters voor een gemeenschappelijke, Europese aanpak van internetcriminaliteit. Alleen zo kan illegale internetcontent volgens het Europarlementslid effectief worden aangepakt. ‘Momenteel bestaat er geen Europese definitie van illegale content. Daarom moeten we de regels tussen de lidstaten opnieuw harmoniseren zonder het vrije internetgebruik in te perken. Dat is een gevoelige, maar noodzakelijke evenwichtsoefening. We moeten illegale inhoud online net zo krachtig aanpakken als illegale inhoud offline. Een bericht verwijderen volstaat niet, de verantwoordelijke diensten moeten ook tot vervolging overgaan’, zegt Kris Peeters nog.

Ook wil Peeters internetbedrijven betrekken bij de strijd tegen criminaliteit. Hij wil inzetten op betere samenwerking tussen Europa en platforms als Facebook en Twitter. Daarom pleit hij voor een Europees orgaan dat toeziet op de manier waarop die platforms met internetcriminaliteit omgaan. ‘Momenteel zijn we té afhankelijk van de vrijwillige medewerking van buitenlandse platformen om illegale berichten te laten verwijderen. Die samenwerking moeten we verbeteren zodat we krachtdadiger kunnen optreden’, klinkt het. De nieuwe Digital Services Act zou rond het voorjaar van 2021 klaar zijn.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here