Young woman with tape on her mouth.

YouTube ontkent dat het gaat om kwaad opzet, en gaat de zaak bekijken.

Gisteren berichtte de Amerikaanse techwebsite The Verge dat het algoritme van YouTube automatisch bepaalde Chinese uitdrukkingen in reacties verwijdert die kritiek uiten op de Chinese Communistische Partij (CCP). Deze praktijk zou al minsten zes maanden aan de gang zijn. Al in oktober 2019 meldden gebruikers op de helppagina van het videoplatform dat hun kritische berichten werden verwijderd.

Reacties onder video’s of livestreams die de Chinese uitdrukkingen “共匪” (“communistische bandiet”) of “五毛” (“50-cent partij”) bevatten worden automatisch verwijderd na 15 seconden. Dat bevestigde mensenrechtenactivist Jennifer Zeng eerder deze maand op Twitter. Dezelfde uitspraken in het Engels blijven wel gewoon staan.

Fout in het systeem

In een reactie op de feiten zegt YouTube dat het zou gaan om een fout in het algoritme. ‘Dit lijkt een fout te zijn in onze systemen en we zullen dit onderzoekent’, liet een YouTube-woordvoerder weten aan The Verge. Het bedrijf heeft niet uitgeweid over de reden dat deze fout is ontstaan, maar bevestigde wel dat het moderatiebeleid niet zou zijn gewijzigd.

De Chinese uitdrukkingen zouden dan per ongeluk zijn toegevoegd aan de commentfilters in YouTube. Deze filters verwijderen automatisch spam en aanstootgevende taal in een aantal seconden. Het videoplatform zegt dat het de laatste maanden meer en meer steunt op deze automatische filters om personeelstekorten door de coronacrisis op te vangen.

Vragen

Google, het moederbedrijf van YouTube, staat er evenwel om bekend om te willen voldoen aan de eisen van de CCP. De internetgigant is al verschillende keren ingegaan op de vraag van het Chinese bestuur om content te censureren. Ook creëerde Google ‘Project Dragonfly’, een prototype voor een zoekmachine die zou voldoen aan de censuureisen van China. Hoewel het project nooit gelanceerd werd, is het een tekenend voorbeeld van hoe graag Google de Chinese markt wil bereiken.

YouTube zelf is momenteel ook geblokkeerd in China. Het platform zou dus in principe niet moeten voldoen aan de strenge eisen van de CCP.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here