Gisteren zou de Crew Dragon van SpaceX om 22.33 uur onze tijd gelanceerd worden. Een goed kwartier voor de start besloot de vluchtleiding de lancering uit te stellen.

Advertentie

Het moest een historisch moment worden. Gisteren zou een commercieel bedrijf voor de eerste keer mensen in een baan rond de aarde brengen. Maar de Crew Dragon, het raket van Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX, zou niet opstijgen. Door de slechte weersomstandigheden rond de ruimtebasis Cape Canaveral besloot de vluchtleiding te stoppen met aftellen. Door de grote kans op bliksem was het te gevaarlijk om op te stijgen.

Aan boord van de raket zaten twee astronauten, Douglas Hurley en Bob Behnken, die zouden vertrekken richting het internationale ruimtestation ISS. Toen het besluit kwam om de lancering uit te stellen, zaten ze al in hun ruimtepakken. Een zeventiental minuten voor het grote moment moesten ze terug uit de capsule. De eerstvolgende herkansing is zaterdag 30 mei om 21.22 uur. De kans dat de lancering dan door kan gaan, is zo’n 60 procent. Op zondag is er een derde mogelijkheid, met dezelfde slaagkansen.

De lancering was om verschillende redenen historisch te noemen. Het zou de eerste bemande ruimtevaart vanaf Amerikaanse bodem zijn sinds 2011. De voorbije jaar moest NASA zijn missies altijd vanuit Rusland lanceren. En ook zou het de eerste keer zijn dat SpaceX een bemande vlucht uitvoert. Als de lancering zaterdag goed wel gaat, komt de commerciële ruimtevaart weer een stapje dichterbij.

Elon Musk, de eigenaar van SpaceX, was gisteren dan ook erg zenuwachtig. Vlak voordat de raket zou opstijgen, stuurde hij nog verschillende tweets over het verloop van de missie. Dan volgde om 22.20 uur het bericht van SpaceX dat de lancering werd uitgesteld. Musk liet zelf niets meer van zich horen.

Wij kijken er in ieder geval naar uit om de livestream op zaterdag weer te volgen. Heb jij de lancering gisteren live gevolgd? En wil je zaterdag nog eens kijken? Laat het ons weten via de reacties onderaan het artikel.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here