Cyber attack written newspaper, shallow dof, real newspaper.

Google rapporteert dat hackers uit China en Iran hebben geprobeerd om de mailboxen van campagnemedewerkers van Trump en Biden te kraken.

Advertentie

Gisteren meldde Google dat een medewerker bewijs heeft gevonden voor verschillende staatshacks vanuit Iran en China. De aanvallen waren gericht op de campagnes van de vermoedelijke kandidaten voor de komende presidentsverkiezingen in de VS, Joe Biden en de huidige president Donald Trump. De Chinese hackers hadden het gemunt op Biden, terwijl de Iraniërs zich met een phishingaanval op de campagnes van Trump hebben gericht.

Shane Huntley, directeur van de Google Threat Analysis Group zegt in een bericht op Twitter dat er geen aanwijzing is dat de aanvallen zijn gelukt. ‘We hebben de gebruikers die getarget zijn een waarschuwing gestuurd en we hebben de informatie doorgestuurd naar de federale wetshandhaving’, zegt hij verder. Google zelf weigerde meer details over de aanvallen te delen. Ook de campagneteams van Trump en Biden hebben nog niet gereageerd.

Wel herinnert Google het team van Trump en Biden eraan dat ze hun mailboxen beter moeten beveiligen. Omdat campagnemedewerkers vaak over gevoelige informatie beschikken, is het belangrijk om een hack te voorkomen. Staatshackers proberen immers compromitterende zaken te weten te komen over een kandidaat.

Het is dan ook niet de eerste keer dat hackers zich proberen te mengen in campagnes van presidentsverkiezingen. Zo meldde Microsoft vorig jaar dat een groep hackers, vermoedelijk in opdracht van de Iraanse staat, in de accounts van een Amerikaanse presidentskandidaat probeerden in te breken. De feiten dateren van augustus en september. Hoewel Microsoft niet wilde aangeven om welke kandidaat het ging, vertelden bronnen aan Reuters dat het campagneteam van Trump werd geviseerd.

Ook tijdens de verkiezingscampagnes van 2016 werd door Rusland een mailbox van de toenmalige kandidaat Hillary Clinton gehackt. Daarmee zou het land de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben willen beïnvloeden.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

‘Digitale verjaardagskaart’ voor Trump kost 1,5 miljoen dollar

Tussen alle protesten door gaat de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten lustig door. Donald Trump spendeerde vorige week 1,5 miljoen aan advertenties op Google om mensen aan zijn verjaardag te herinneren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here