Krantenkoppen kunnen soms misleidend zijn en een retweet-knop is snel ingedrukt. Daarom experimenteert het sociale medium Twitter nu met een nieuw testproject voor de Android-app.

In de Verenigde Staten test Twitter een nieuw project om diepgaande discussies online te stimuleren. Het experiment vraagt gebruikers die een artikel willen retweeten, maar het nog niet hebben gelezen, om het artikel eerst te lezen. Twitter baseert zich daarbij alleen op gegevens van het platform zelf en checkt niet of je het artikel misschien al elders hebt gelezen. Wel kan je de vraag negeren en toch op ‘retweet’ klikken.

Het initiatief dient om diepgaande gesprekken op het medium mogelijk te maken. ‘Een artikel delen kan een gesprek op gang brengen. Dus je wil het misschien lezen voor je het tweet’, staat te lezen in de verklaring van Twitter. ‘Om grondige discussies te promoten, testen we een nieuw infobalkje op Android. Als je een artikel retweet dat je nog niet hebt geopend, kunnen we je vragen of je het niet eerst wil openen.’ Daarnaast verduidelijkt Twitter dat de functie geen advertenties zal promoten.

Toch zal Twitter gebruikers niet dwingen om artikels te lezen. Met het nieuwe initiatief wil het medium gebruikersgedrag positief beïnvloeden door hen de keuze te geven. De pop-up die verschijnt is eerder een herinnering en stuurt gebruikers niet automatisch door naar de site met het artikel. Of en wanneer deze functie naar België zal komen, is niet duidelijk.

Andere maatregelen

Socialemediaplatforms als Twitter strijden al een hele tijd tegen polarisatie en fake news. Met verschillende nieuwe features willen ze die problemen aan banden leggen. De nieuwe read-before-you-tweet-functie past binnen dat beleid. Door mensen te vragen zorgvuldiger met informatie om te springen, wil Twitter de filterbubbels op het medium kleiner maken.

Ook in mei testte Twitter een functie waarmee gebruikers gewaarschuwd worden dat ze een potentieel schadelijke tweet uitsturen. Op basis van bestaande schadelijke tweets leert het algoritme dan vergelijkbare tweets herkennen. Ook Facebook testte een vergelijkbaar algoritme voor posts op het platform, met bescheiden succes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here