Onderzoekers van het Amerikaanse MIT Computer Science & Artificial Intelligence Lab hebben een algoritme ontwikkeld waarmee ze tonen hoe bekende schilders hun meesterwerken opbouwen.

Advertentie

Kunnen computers kunst maken? Het is een vraag die de mens al jaren fascineert. Vandaag tonen onderzoekers van het Amerikaanse MIT dat ze kunstwerken alvast kunnen na-maken. Het machine learning-systeem Timecraft dat door het onderzoeksinstituut werd ontwikkeld, kan aan de hand van een beeld van een schilderij in een time-lapse-video tonen hoe het door de kunstenaar werd geschilderd. Dat vertelt het MIT in een blogpost.

Het systeem is getraind op meer dan tweehonderd bestaande time-lapse-video’s die mensen online hebben geplaatst, zowel van digitale werken als van aquarelschilderijen. ‘Van daaruit creëerde het team een ​​convolutioneel neuraal netwerk dat naar een nieuw schilderij kan kijken dat het nog nooit eerder heeft gezien, en de meest waarschijnlijke manier bedenkt waarop het is gemaakt.’

90 procent

Toegegeven, de resultaten zijn niet perfect. Hoewel het systeem 90 procent beter scoort dan de benchmark, zien de schilderijen er nogal, wel, artificieel uit. Toch geeft Timecraft een beeld van de technieken die kunstenaars gebruiken. Zo toont het systeem dat schilders vaak eerst beginnen met het grote geheel, om dan later de details in te vullen. Daarnaast werken ze achtereenvolgens aan verschillende secties van het beeld, met slechts één of twee kleuren tegelijk.

Wie graag zelf aan de slag gaat met dit stukje technologie, kan de code online op GitHub terugvinden. En hoewel een algoritme waarschijnlijk nooit ‘een Van Gogh’ zal worden, blijft het een opmerkelijk staaltje techniek. Het resultaat biedt een bijzondere inkijk in het artistieke proces van bekende schilders, van Vincent van Gogh tot Claude Monet. In de onderstaande video zie je hoe Timecraft werkt.

Wat denk jij, zullen computers in de toekomst grote kunst kunnen maken? Laat het ons weten in een reactie onderaan het artikel.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here