Bangkok, Thailand - July 14th, 2019: Facebook signup web page app on smart phone Samsung Galaxy S10 with user sign in registration screen using social networking and computer notebook from anywhere office.

De hoogste Duitse rechtbank heeft geoordeeld dat Facebook zijn macht misbruikt om gebruikersgegevens te verzamelen.

Advertentie

Dinsdag oordeelde het Bundesgerichtshof in Duitsland dat Facebook niet mag verdergaan met het ongevraagd verzamelen van gebruikersgegevens. Na groen licht van het gerecht in Düsseldorf eerder in augustus, zegt de hoogste Duitse rechtbank nu dat Facebook zijn machtspositie misbruikt. De Duitse kartelwaakhond is tevreden met de beslissing.

Juridisch getrouwtrek

De Duitse zaak rond Facebook begon in februari 2019, toen de kartelwaakhond Bundeskartellamt na een onderzoek van drie jaar oordeelde dat Facebook zijn machtspositie misbruikte. De Bundeskartellamt zegt dat Facebook ongevraagd data van gebruikers verzamelt via likes op andere websites. Daarnaast koppelt het bedrijf gebruikersgegevens van Instagram, WhatsApp en andere applicaties aan het profiel op Facebook.

Volgens de kartelwaakhond zou Facebook expliciet toestemming moeten vragen aan gebruikers om gegevens van andere apps en websites te koppelen aan Facebook-profielen. Als gebruikers daar niet mee instemmen, zou Facebook de gegevens enkel mogen gebruiken op de dienst waarop ze verzameld zijn. Dat stelt het Bundeskartellamt.

Finale beslissing

Facebook tekende daarop bezwaar aan tegen de beslissing van de kartelwaakhond. In augustus oordeelde het Oberlandesgericht in Düsseldorf dat het bedrijf verder mocht gaan met zijn werkwijze en dat het zich niet aan de eisen van het Bundeskartellamt moest houden. Nu draait de hoogste Duitse rechter die beslissing echter terug.

Facebook zal zich voorlopig dus moeten houden aan de eisen van het Bundeskartellamt. Het bedrijf krijgt vier maanden de tijd om nieuwe gebruikersvoorwaarden in Duitsland in te voeren. Wel is het mogelijk dat de beslissing van de rechtbank nog wordt teruggedraaid. De zaak zal nu terugkeren naar de regionale rechtbank van Düsseldorf voor een finale beslissing.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here