Komt er in 2020 een vaccin voor het coronavirus? Zal president Trump een tweede termijn krijgen? De voorspellingsapp Forecast geeft een antwoord op je grootste vragen.

Facebook heeft vandaag Forecast gelanceerd, een nieuwe app die de toekomst wil voorspellen. Het bedrijf wil de ‘kracht van gezamenlijke inzichten’ gebruiken om toekomstige gebeurtenissen in te schatten. Met de input van gebruikers wil Forecast het mogelijk maken om voorspellingen te doel over verschillende onderwerpen: van wetenschap tot politiek.    

‘Forecast is een plek om vragen te stellen en in-app-punten te gebruiken om voorspellingen te doen over de toekomst. Alle vragen worden door de community ingediend en vervolgens voor de duidelijkheid gemodereerd, met behulp van de moderatierichtlijnen van Forecast en de communitynormen van Facebook,’ stelt het bedrijf.

Mensen informeren

De app laat gebruikers ook toe om met elkaar in discussie te gaan over de voorspellingen. Door gebruikers kennis met elkaar te laten delen wil Facebook een beter geïnformeerd publiek debat op gang brengen. De redenering is dat mensen die 5G bijvoorbeeld als een bedreiging zien, in discussie kunnen gaan met de meerderheid die die stelling klasseert als een ‘hoax’. Op die manier zou zo iemand tot inkeer kunnen komen, luidt het bij Facebook.

Critici hebben echter hun twijfels bij het systeem. In een tijd waarin sociale netwerken als Facebook en Twitter toenemend onder druk staan door fake news, lijkt een voorspellingsapp geen goede zet. De voorspellingen en de discussies op Forecast zijn in grote mate afhankelijk van wie er op de app actief is, niet van wetenschappelijke inzichten of beredeneerde feiten. En de meerderheid heeft niet per definitie gelijk.

Coronavirus

Zeker wanneer het wetenschappelijke vragen betreft, lijkt de app van Facebook enkel een extra manier om misinformatie te verspreiden. Zo kunnen gebruikers de polls van Forecast ook publiceren op andere sociale netwerken, waar de grens tussen echt nieuws en fake nieuws vaak al is vervaagd. Mensen die de grafieken tegenkomen en niet weten dat het om voorspellingen gaat, zouden op die manier een verkeerd beeld van de wereld kunnen krijgen.

Zo wil Facebook een hele reeks voorspellingen op Forecast wijden aan het coronavirus. Op Techcrunch zegt Sarah Perez hierover dat ‘Forecast misschien kan helpen om te laten zien wat mensen denken, maar covid-19 is geen spel. Om de wereld te begrijpen, vormen wetenschappers een hypothese. Maar ze crowdsourcen niet om te bepalen of een hypothese waar is – ze testen, experimenteren en verzamelen gegevens.’

Beschikbaarheid

Forecast zit op dit moment wel nog in de bètafase. Momenteel is de app invite-only en mogen enkel gebruikers uit de Verenigde Staten en Canada zich op het platform aansluiten om voorspellingen te maken. Wel zullen de resultaten van de polls en de discussies onder gebruikers publiek beschikbaar zijn op de Forecast-website.

Het is nog niet duidelijk wanneer Facebook de app naar een breder publiek zal brengen. En of dat zelfs wenselijk is, natuurlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here