prijzen games ps5 xbox series x
Young Women Gamer

Het ontwikkelingsbudget van games steeg sinds 2005 met 200 tot 300 procent, waardoor de spelletjes nu mogelijk duurder zullen worden.

Update 23/07: Ubisoft heeft publiekelijk de belofte gemaakt dat het games voor de next-gen niet duurder zal maken (in ieder geval toch de games die het dit jaar nog uitbrengt). Dat betekent dat games als Assassin’s Creed: Valhalla en Watch Dogs: Legion die al bevestigd zijn voor de PS5 en Xbox Series X niet meer dan 60 euro zullen kosten bij een retailer. We hopen dat andere gamestudio’s dit voorbeeld zullen volgen.


De basketbalgame NBA 2K21 is ondertussen in de (virtuele) winkelrekken verschenen. Het is een van de eerste games die beschikbaar is voor de PS5 en de Xbox Series X. Opvallend is dat de prijs van de games voor de nieuwste generatie spelcomputers een aantal procent hoger ligt. De prijs is met 10 euro gestegen naar 69,95 euro.

Uit een rapport van het onderzoeksbureau IDG Consulting is gebleken dat ook andere spelontwikkelaars de prijzen van hun games voor de PS5 en de Xbox Series X willen verhogen. Tegen GamesIndustry.biz zei de CEO van het bedrijf, Yoshio Osaki, dat de prijzen van games gelijk zijn gebleven tegenover 2005. ‘De laatste prijsstijging voor de volgende generatie games, was in 2005 en 2006. Toen ging het van 49,95 naar 59,95 euro aan het begin van de Xbox 360- en PS3-generatie’, zegt hij. De prijzen van tv en films zijn in de tussentijd echter flink gestegen.

Ontwikkelingskosten

De oorzaak van de prijsstijging legt Osaki bij de ontwikkelingskosten van games. Die zijn in vijftien jaar tijd toegenomen met 200 tot 300 procent, afhankelijk van de studio en het genre. Toch is de marktprijs van games sindsdien gelijk gebleven. ‘Ondertussen zijn cinematickets 39 procent duurder geworden, zijn de kosten voor een Netflix-abonnement verdubbeld en zijn de kosten voor kabel-tv met 105 procent toegenomen.’

De prijsstijging van NBA 2K21, en mogelijk dus ook andere games voor de nieuwste generatie spelcomputers, zou dus vooral te wijten zijn aan hogere ontwikkelingskosten. IDG verwacht dan ook dat andere gameontwikkelaars die trend zullen volgen. In de webwinkels van PlayStation en Xbox kosten digitale versies van games al langer 5 tot 10 euro meer dan fysieke versies. Het is afwachten of de prijsstijging algemeen zal zijn.

Zou jij een prijsstijging van games terecht vinden of niet? Laat het ons weten in een reactie onderaan het artikel.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here