Federal Way, WA, USA - Dec 11 2011

Met een nieuw reclamebeleid wil het videoplatform YouTube de tegenvallende inkomsten uit advertenties vanaf eind juli terug opkrikken.

YouTube gaat vaker advertenties tijdens video’s tonen. Dat blijkt uit een gelekte e-mail die het bedrijf naar videomakers stuurde. Vroeger werden advertenties enkel tijdens video’s van tien minuten of langer getoond. Nu wordt de drempel vanaf eind juli verlaagd naar acht minuten.

De wijziging in het advertentiebeleid wordt automatisch doorgevoerd zonder dat videomakers zelf iets moeten doen. Dat betekent ook dat oude video’s vanaf het einde van deze maand meer reclames zullen laten zien. Videomakers die de extra advertentiemomenten ongepast vinden, hebben tot 27 juli om deze preventief bij YouTube uit te zetten.

Meer inkomsten

Het nieuwe advertentiebeleid van YouTube zou te maken hebben met de dalende reclame-inkomsten. Eerder dit jaar berichtte OneZero nog dat de advertentie-uitgaven op het medium sinds februari zijn afgenomen met 50 procent. ‘Data van het Interactive Advertising Bureau suggereren dat een op de vier mediakopers en -merken alle advertenties voor de eerste helft van 2020 heeft onderbroken en nog eens 46% hun uitgaven naar beneden heeft bijgesteld.’

Minder advertenties betekenen minder inkomsten voor YouTube. Door meer reclameblokken in te lassen zou YouTube deze verliezen willen compenseren. Zo wil het bedrijf zowel de eigen inkomsten als de inkomsten van videomakers op peil houden.

Kritiek

YouTube meldt in de e-mail verder dat het gebruik zal maken van machine learning om het beste moment te vinden voor de extra reclameblokken in de video. Of gebruikers het met de aanpassing eens zullen zijn, is echter nog maar de vraag. Uit een recent onderzoek van opiniepeiler Kantar bleek nog dat de meeste mensen zich dood ergeren aan online reclame.

Terwijl bedrijven hun advertentiebudgetten meer richting digitale media verschuiven, zitten gebruikers daar juist niet op te wachten. ‘De reclamebeleving is schokkend laag’, zegt Kantar dan ook over het onderzoek. Vooral commerciële boodschappen op YouTube en Spotify zouden irritatie opwekken. Reclame op nieuwssites en televisie vinden gebruikers dan weer minder erg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here