Met het Starlink-project wil het bedrijf van Elon Musk goedkoop breedbandinternet voor de hele wereld voorzien. Hier bekijk je de lancering live.

Advertentie

Een week nadat het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX een gps-satelliet voor Space Force lanceerde, stuurt het bedrijf nu 58 nieuwe satellieten de ruimte in. De lancering kadert binnen het Starlink-project, een netwerk van toestellen waarmee het bedrijf van Elon Musk internet wil aanbieden vanuit de ruimte. SpaceX wil ruim 12.000 satellieten in een lage baan rond de aarde plaatsen om zo de wereld van breedbandinternet te voorzien tegen de lagere prijzen van bekabelde internetverbindingen.

De lancering van de tiende lading satellieten zal vandaag, 8 juli, om 18:00 uur plaatsvinden. De toestellen worden gelanceerd in de Falcon 9-raket van SpaceX, die in het Kennedy Space Center van de NASA in Florida staat. De Falcon 9 is al vier keer eerder naar de ruimte en weer terug gevlogen. Nadat de ruimtemissie is uitgevoerd moet de raket terug landen op een droneschip van SpaceX in de Atlantische oceaan.

Internet vanuit de ruimte

In 2017 zei SpaceX dat het kan beginnen aan de uitbouw van het internet nadat er 800 satellieten gelanceerd werden. Dat doel zou in 2020 of 2021 bereikt worden. Na de lancering van vandaag zullen er alvast 595 Starlink-satellieten in de ruimte zijn. Ondertussen is SpaceX wel al begonnen met interne testen van het netwerk. Op de website van het ruimtevaartbedrijf staat ook sinds vorige maand een formulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden voor het publieke bèta-testprogramma.

SpaceX is niet het enige bedrijf dat een internetverbinding vanuit de ruimte wil aanbieden. Ook het communicatiebedrijf OneWeb is bezig aan de uitbouw van een satellietennetwerk. Sinds februari 2020 heeft het bedrijf al 68 toestellen de ruimte in gestuurd. Hoewel het OneWeb in maart 2020 door de coronacrisis failliet ging, werd het bedrijf in juni overgenomen door de Britse overheid en het Indiase communicatiebedrijf Barthi Global. Een nieuwe lancering van satellieten staat binnenkort op de agenda.

Ook CEO Jeff Bezos van Amazon maakte in 2019 officieel bekend dat hij satellieteninternet wil aanbieden. De details van ‘Kuiper’, zoals Bezos het project heeft gedoopt, zijn echter nog niet duidelijk. Wij zijn in ieder geval benieuwd wie deze space race naar het internet van de toekomst zal winnen – al heeft Tesla natuurlijk al een streepje voor op de concurrentie. De lancering van de Starlinks kan je via dit filmpje live volgen.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here