YouTube illegaal
Tyumen, Russia - April 30,2019: YouTube App icon channel on iPhone XR

Het Europese Hof van Justitie heeft beslist dat YouTube de gegevens van gebruikers die content illegaal op het platform plaatsen niet moet aangeven.

De rechtszaak draait rond de Duitse filmmaatschappij Constantin Film Verleih, die illegale uploaders van hun video’s wilde aanklagen. Zeven en zes jaar geleden hadden gebruikers van YouTube de films Scary Movie 5 en Parker op het platform gezet. De maatschappij had van YouTube geëist dat het de e-mails, telefoonnummers en IP-adressen van die gebruikers bekend zou maken

Wanneer zowel Google als YouTube weigerden om de gegevens te delen, was het Duitse filmbedrijf naar een rechter gestapt. Die Duitse rechter had het dossier op zijn beurt doorgegeven aan het Europese Hof van Justitie, dat uiteindelijk de Amerikaanse technologiebedrijven gelijk gaf. Volgens het Hof moet de balans worden gehouden tussen de copyright van de filmmakers en de bescherming van persoonlijke gegevens.

Wel woonadres

Wel maakte het Hof een onderscheid in het type gegevens dat mag worden opgevraagd. Het woonadres van de overtreders kan wel worden gedeeld, maar het e-mailadres, IP-adres of het telefoonnummer niet. YouTube reageerde positief op de beslissing: ‘De uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft duidelijkheid gecreëerd over welke informatie bij klachten over inbreuken tegen het copyright met de rechtenhouders kan worden gedeeld,’ aldus de woordvoerders van het bedrijf.

De landen van de Europese Unie zouden ten slotte zelf uitgebreidere regels kunnen instellen. De EU stelt alleen minimumnormen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here