Tesla voegt tweestapsverificatie toe
Ljubljana, Slovenia - October 13, 2016: Tesla car supercharger machine at Supercharger Station glowing at night

Tesla zal in 2020 nog een zelfrijdende auto op de markt brengen. Dat zegt Tesla-baas Elon Musk op de World AI Conference in Shanghai.

Advertentie

Elon Musk voorspelt dat de autonome wagen niet veraf is. In een videoboodschap op de World AI Conference beweert de CEO dat complete autonomie er snel aan zit te komen. ‘Ik heb er vertrouwen in dat we nog voor het einde van het jaar de basisfunctionaliteit zullen hebben van autonoom rijden,’ zegt Musk. ‘Er zijn geen fundamentele uitdagingen meer.’

Autonomieniveaus

Zelfrijdende wagens worden in verschillende autonomieniveaus ingedeeld, waarbij niveau 1 het laagste en niveau 5 het hoogste is. Een level 1-auto doet zelf bijsturingen tijdens het rijden, maar de chauffeur is daarbij nog wel volledige in controle. Level 5 duidt daartegenover aan dat een auto volledig autonoom zonder input van een menselijke chauffeur kan rijden. Bij dit type wagens zijn er geen stuur of pedalen meer nodig.

Wanneer Elon Musk zegt dat de technologie voor zelfrijdende wagens eraan komt, doelt hij dus op level 5-autonomie. ‘Ik ben extreem zeker dat level 5, of complete autonomie, zal gebeuren. En het zal snel gebeuren’, zei hij op de conferentie in Shanghai. Aan de basis van die complete autonomie ligt Autopilot, dat nu al in elke Tesla-wagen zit. Hoewel de elektrische auto’s van Tesla momenteel semi-autonoom zijn, zou Autopilot binnenkort ook level 5-autonomie mogelijk kunnen maken.

Twijfel

Toch twijfelen experts sterk aan de voorspellingen van Musk. Ten eerste staat Musk bekend voor zijn extreme uitspraken en onhaalbare doelen. Enkele jaren geleden zei hij in 2017 dat er het daarop volgende jaar een volautomatische Tesla vanuit Los Angeles naar New York zou kunnen rijden. Dat doel heeft de autobouwer nooit bereikt. Ook beweerde hij dat er een ‘netwerk van robotaxi’s’ van Tesla in 2020 al rond zou rijden in de VS, maar ook dat zien we nog niet snel gebeuren.

Ook Bloomberg twijfelt aan de ambities van Tesla. In een ranking die het zakelijke magazine opstelde van wie het meeste kans maakt om de race naar een autonome wagen te winnen, staat het bedrijf van Musk alvast niet aan kop. Volgens Bloomberg maken Waymo van Google-moeder Alphabet en Cruise van General Motors vandaag het meeste kans om. Tesla werd in de ranglijst als uitdager genoemd. Het is dus maar de vraag of Musk zijn doelstelling dit jaar behaalt.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here