Young african male programmer writing program code sitting at the workplace with three monitors in the office. Image focused on the screen

Er beweegt heel wat in de populariteitslijstjes voor de top 20 programmeertalen. Dit is de stand van zaken in 2020.

Advertentie

De programmeertaal Python is de tweede meest populaire programmeertaal in 2020. Dat blijkt uit de cijfers van analistenbureau RedMonk. Voor het eerst sinds 2012 doet Python het daarmee beter dan Java, dat op een derde plaats eindigt. De hoogste score gaat naar JavaScript, dat al sinds 2015 de eerste plaats in de rankings inneemt.

De goede score van Python is opmerkelijk. De objectgeoriënteerde programmeertaal, die begin jaren 90 werd ontworpen aan de Universiteit van Amsterdam, wint de laatste jaren aan populariteit. Ook in de rankings van IEEE en Tiobe staat de taal in de top 3. ‘Python is de eerste niet-Java- of JavaScript-taal ooit die op zichzelf in de top twee van deze ranglijsten staat en het zou in de afgelopen jaren niet de voor de hand liggende keuze voor dat onderscheid zijn geweest’, zegt een analist bij RedMonk.

Volgens RedMonk is Python de “lijm” geworden voor duizenden kleine projecten, terwijl het een hoge adoptie geniet in groeiende categorieën zoals data science. Java zou volgens RedMonk dan weer onder druk staan nu programmeurs meer aandacht besteden aan andere talen. Het analysebureau baseert zich hierbij op data van softwareplatform GitHub en de vraag- en antwoordsite voor programmeurs Stack Overflow.

Rust en Typescript

Een opmerkelijke nieuwkomer in de populariteitslijstjes is Rust, een taal die amper tien jaar geleden door Mozilla werd ontwikkeld. Onder andere Apple, Amazon, Dropbox, Facebook, Google en Microsoft gebruiken Rust op verschillende manieren om platforms te bouwen in plaats van applicaties. Met name de softwaregigant Microsoft ziet waarde in de relatief jonge programmeertaal vanwege zijn grote focus op veiligheid.

Ook de cross-platformtaal Kotlin maakte de afgelopen jaren een grote groei door. In die tijd klom Rust van positie 48 naar 20, terwijl Kotlin, nu op de 19e positie, een half decennium geleden nog maar de 68e meest populaire taal was. De positie van Kotlin is echter niet veranderd sinds de laatste ranking.

Ten slotte won ook TypeScript sinds 2017 aan populariteit. De open source-programmeertaal die door Microsoft werd ontwikkeld klom op drie jaar tijd van de 17e plaats naar positie 9. ‘De vraag is nu of TypeScript uit de top 10 zal verdwijnen, zoals door Apple gesteunde Swift deed – dat nu op de 11e plaats staat – of zal stijgen om toe te treden tot de top vijf van programmeertalen.’ Hieronder vind je een lijst van de populairste programmeertalen van 2020.

Top 20 populairste programmeertalen

1 JavaScript
2 Python
3 Java
4 PHP
5 C++
5 C#
7 Ruby
7 CSSer
9 TypeScript
10 C
11 Swift
11 Objective-C
13 R
14 Scala
15 Go
15 Shell
17 PowerShell
18 Perl
19 Kotlin
20 Rust

populairste programmeertaal
Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here