lek ISS
The ISS in its low Earth orbit.

Door de drukte bij het ruimtestation ISS van de voorbije maanden, lukte het de NASA niet om het lek goed te onderzoeken.

Advertentie

Er zit een lek in het internationale ruimtestation ISS. Dat ontdekte de ruimtevaartorganisatie NASA in septmber 2019 al. Hoewel het lek sinds de ontdekking groter is geworden, is er volgende de organisatie geen gevaar voor de drie inzittende bemanningsleden. De hoeveelheid zuurstof die ontsnapt, valt nog binnen de marges die de NASA vooropstelt. Toch wil de NASA het lek nu onderzoeken.

Het ruimtelab is nooit compleet luchtdicht, klinkt het bij de NASA. Er lekt altijd een beetje lucht uit, waardoor de ruimtevaartorganisatie af en toe moet ingrijpen om de balans te herstellen met stikstof- en zuurstoftanks. Nu werd er in september 2019 echter een iets groter lek in het ISS ontdekt, waardoor op termijn steeds meer lucht naar buiten glipt. Sindsdien zoekt de ruimtevaartorganisatie samen met partners naar de oorzaak ervan.

Onderzoek doen

Door de drukte bij het ruimtestation van de voorbije maanden, lukte het de NASA echter niet om het lek goed te onderzoeken. Een nieuwe missie met SpaceX zorgde voor te veel afleiding. Nu is er wel meer tijd voor een onderzoek. ‘Nu we een relatief rustige periode hebben in station – ruimtewandelingen, verkeer, extra bemanningsleden kunnen allemaal leiden tot fluctuaties – sluit de bemanning de luiken van elke afzonderlijke module af zodat we de druk van elke module kunnen volgen om de bron van het lek te vinden’, zei een medewerker.

Aangezien de NASA niet weet in welk gedeelte van het station het lek zich bevindt, gaat de organisatie afwisselend onderzoek doen in elk deel. Dit weekend verhuizen de bemanningsleden naar het Russische gedeelte van het ISS, het zogenaamde woongedeelte van het station. Zo kan het Amerikaanse onderzocht worden. Als het lek daar niet zit, wordt het Russische onderzocht. Na dit weekend zou de NASA de resultaten moeten hebben.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here