Instagram laat iedereen openbare foto’s remixen in Reels

Instagram logo met blauwe achtergrond
Na openbare video's kunnen Instagram-gebruikers binnenkort ook openbare foto's remixen in hun Reels. Het platform zegt wel met een opt-out mogelijkheid te komen voor account-eigenaren.

Staat je Instagram-account op openbaar? Let de komende tijd dan op bij het plaatsen van foto’s. Het platform staat het na een update van zijn apps namelijk toe om foto’s te remixen in een Reel. Dit kan je zelf doen, maar ook andere gebruikers – die je niet volgt – kunnen de foto’s in hun Reels gebruiken. Instagram biedt na de update een optie dit uit te schakelen, maar zegt het standaard toe te laten. De eigenaren van zo’n openbaar account kunnen de functie per foto of op accountniveau uitschakelen.

Instagram foto’s remixen in Reels

Meta schrijft in een blogbericht dat de functie voor het remixen van foto’s gedurende de komende weken uitrolt. Het idee achter het remixen is dat creators op het platform samen met volgers – door middel van challenges – samen kunnen werken aan content. Zo kan een gebruiker video’s van andere gebruikers achter zijn eigen video zetten om een verhaal compleet te maken. Ook wordt er vaak audio van bestaande video’s gemixt in nieuwe video’s. Hierdoor ontstaan meerdere variaties op originele video’s. Met foto’s staat nu dus hetzelfde te gebeuren.

Instagram Reels foto's remixen
Beeld: Instagram/Meta

Op een afbeelding van Instagram zien we dat gebruikers openbare foto’s naast een originele video kunnen plaatsen of achteraf, zoals dat nu ook werkt met video’s. De aanpassing aan het beleid lijkt veel op de aanpassing die Instagram in januari voor video’s doorvoerde. Vanaf dat moment kregen creators de mogelijkheid openbare video’s te remixen. Net als met video’s geldt dat Instagram een onderscheid maakt tussen nieuwe en bestaande foto’s. Voor foto’s die al geplaatst zijn zal remixen standaard zijn uitgeschakeld. Enkel bij nieuwe (openbare) foto’s is dit standaard ingeschakeld.

Geen ‘photo-sharing’ medium meer

Instagram zet de deuren voor short-form video – de zogenoemde Reels – wagenwijd open met deze wijziging. Instagram CEO Adam Mosseri verklaarde eerder al dat Instagram als sociaal medium voor een nieuwe richting heeft gekozen. Daarmee wil het zijn status als app om je foto’s op te delen van zich afschudden. Een wijziging die daarbij werd doorgevoerd is dat nieuwe video’s voortaan als een Reel op Instagram verschijnen. De Meta-dochter wil hiermee zijn achterstand op TikTok inlopen, en wederom relevant worden bij de jongere doelgroep.

De wijzigingen aan het beleid, roepen ondertussen ook vragen op bij fotografen. Voor hen betekent de update dat iedereen, tenzij de functie handmatig wordt uitgeschakeld, aan de haal kan gaan met hun foto’s zonder dat zij daarvoor hoeven te betalen. Ook betekent het dat foto’s wellicht in andere contexten gebruikt worden dan voor de eigenaar gewenst is. Hoe actief Instagram gebruikers na de update gaat wijzigen op de opt-out mogelijkheid, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business