Twitter

Twitter brengt na jaren van gesteggel eindelijk een edit knop voor tweets uit. Wel met een catch: hij is enkel voor Twitter Blue-gebruikers beschikbaar.


Update 07/10/22: Ondertussen is de edit-knop ook uitgerold naar Twitter Blue-gebruikers in de VS.

Tweets bewerken nadat je ze hebt geplaatst? Laat maar. Als je per ongeluk een spelfout maakt, kan je gerust overnieuw beginnen. Twitter staat het namelijk niet toe dat tweets worden aangepast. Je kan de tweet uiteraard wel opnieuw plaatsen, maar gebruiksvriendelijk is dat niet. Vandaar dat het op Twitter al jarenlang galmt van de vraag of er een bewerkknop voor tweets kan komen. Een poll van Elon Musk, waarin 4,4 miljoen gebruikers hun stem uitbrachten, resulteerde in een luide en overtuigende roep om een edit-knop, met 74 procent die voor de komst van de knop stemde.

Enkel voor Twitter Blue-gebruikers

Twitter liet eerder al weten met de knop te komen. In september zei het platform in een blogpost dat de functie als test langzaam naar gebruikers werd uitgerold. Tenminste, dat geldt voor gebruikers die geabonneerd zijn op Blue, het abonnementsmodel van Twitter. Voor hen geldt dat zij tot 30 minuten na het plaatsen van een tweet een edit tweet-knop te zien krijgen. Binnen deze tijd kan men hun tweet ‘een paar keer’ aanpassen. Twitter noemt geen specifiek aantal keren, maar je kan een tweet dus niet onbeperkt aanpassen.


Twitter voorziet aangepaste tweets bovendien van een speciaal icoontje met een timestamp van wanneer de tweet voor het laatst werd aangepast. Gebruikers die daarop klikken, krijgen te zien wat werd aangepast in een tweet.

Uitrol edit tweet-knop op Twitter

Nu maakte het account van Twitter Blue ook de officiële uitrol bekend. Tot nu toe werd de knop enkel naar Blue-gebruikers in Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De VS zou weldra volgen.

Uiteraard hoef je geen abonnement te hebben om te zien of een tweet is bewerkt. Dat de tweet-geschiedenis openbaar is, was voor Twitter een belangrijke eis aan de knop; het platform zegt hiermee andere gebruikers te beschermen tegen (gerichte) aanvallen.

Vooralsnog is het onbekend of het sociale medium de functie zal voorbehouden aan gebruikers met Twitter Blue. Mocht dit het geval zijn, dan laat de komst van deze functie naar ‘België en Nederland’ mogelijk nog wel even op zich wachten. Het Blue-abonnement is namelijk enkel in Canada, de VS en Oceanië beschikbaar. Of en wanneer dit abonnement ook in andere landen beschikbaar komt, is nog niet bekendgemaakt. Naast de bewerkknop voor tweets kunnen gebruikers via dit abonnement ook mappen aanmaken voor bookmarked tweets, en kunnen ze sneller tweets ongedaan maken.