Nieuws

Apple wil dat je je iPhone vooral met groene stroom oplaadt

Apple iOS 16 duurzaam opladen
Apple wil de CO2-uitstoot verbonden aan het opladen van iPhones verminderen. Hiervoor gaat het in de VS smartphones met name met groene energie opladen.

We doen het allemaal, éénmaal per dag onze smartphone opladen. Zonder dat we erover nadenken wordt de usb-c- of Lightning-kabel ingeplugt en hebben we daarmee onbewust een flinke impact op het milieu. Apple is de eerste smartphonefabrikant die hier extra aandacht aan besteed en lanceert, weliswaar voorlopig enkel in de Verenigde Staten, een functie om het laadproces te verduurzamen.

Clean Energy Charging moet de CO2-uitstoot verbonden aan het opladen verminderen door iPhones op te laden als de aangeleverde energie aan huizen en bedrijven groener is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er meer wind- of zonne-energie wordt opgewekt. Apple heeft vooralsnog geen details vrijgegeven over de exacte werking van de laadoptimalisatie-functie. Volgens 9to5Mac wordt in elk geval samengewerkt met de Amerikaanse overheidsdiensten, die Apple hiervoor data aanleveren.

Opladen met groene energie?

De website meldt dat een achtergrondproces uitstootdata van energiebronnen ophaalt bij overheidsinstanties als de Energy Information Administration. Ook verzamelt iOS een koolstofemissieprognose van de locatie van de gebruiker. De Clean Energy Charging-functie zet deze gegevens vervolgens in om te bepalen wanneer de meeste groene energie beschikbaar is, en zal pas daarna de laadcyclus starten.

Vooralsnog is het onbekend of en wanneer Apple van plan is de functie buiten de VS te lanceren. De dienst wordt deze herfst in de andere kant van de oceaan gelanceerd. Hoe gebruikers precies van de duurzame oplaadmogelijkheid gebruik kunnen maken is niet bekend. Verder is het onbekend of een iPhone-eigenaar de laadcyclus toch kan versnellen mocht de software bepalen dat er vooral grijzere energie op het energienet aanwezig is. Als je vaak snel even je telefoon wil bijladen, kan je alvast de conclusie trekken dat dit waarschijnlijk niet de functie voor jou is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business