App Store apple prijsstijging

Apps aanschaffen in de Apple App Store wordt vanaf 5 oktober duurder. Apple verhoogt zelfs het tarief van de goedkoopste apps in zijn appwinkels naar 1,19 euro.

Advertentie

Apps aanschaffen en in-app aankopen doen wordt vanaf 5 oktober duurder via de Apple App Store, dat schrijf Apple op zijn Developer-website. Het bedrijf meldt dat de prijsverhogingen op 5 oktober in de App Store worden doorgevoerd. De prijsstijgingen gelden voor de zogenoemde tiers (lagen) waaruit app-ontwikkelaars kunnen kiezen voor app- en in-app aankopen. Markant is dat in de nieuwe prijsstellingen een verhoging voor ‘tier 1’ is meegenomen, het goedkoopste tarief.

Toen Apple de prijzen van de App Store-aankopen in augustus 2021 wijzigde, werd tier 1 gespaard. Ditmaal stijgt het tarief van tier 1 naar 1,19 euro – vanaf het huidige tarief van 0,99 euro. Prijzen bij lopende abonnementen blijven gelijk. Na afloop van de contracttermijn kan de ontwikkelaar er wel voor kiezen het nieuwe prijsregime door te voeren; een voor ontwikkelaars interessante optie. Het levert ze namelijk direct extra inkomsten op. Slechts een deel van deze prijsstijging komt ten goede aan Apple.

Stijgende kosten bij Apple?

Het laagste tarief van de nieuwe tariefboom van Apple krijgt nog een relatief beperkte stijging mee. Kijken we naar laag 3 en hoger, dan zien we telkens een prijsstijging van één euro. Redenen voor de prijsstijging in de App Store heeft Apple niet benoemd. Mogelijk speelt de aanhoudende inflatie een rol. Tegelijk zou Apple zich mogelijk kunnen voorbereiden op het toestaan van eigen betaalpartners. App-ontwikkelaars zijn nu nog gebonden aan Apples betaalmethoden, maar als het aan de EU ligt, is het tijd dat ontwikkelaars daar hun eigen betaalproviders naast kunnen leggen.

Bovendien wil de EU dat partijen als Apple en Google de tarieven die hun appwinkels rekenen voor het betaalsysteem verlagen. Nu worden er vaak tarieven tussen de 15 en 30 procent gerekend. Dat is een deel van de inkomsten die veel app-ontwikkelaars simpelweg niet kunnen missen. Apple ziet het als vergoeding voor het bereik dat de ontwikkelaars krijgen, maar beseft zich daarbij niet dat er voor app-ontwikkelaars geen uitweg is aan deze kosten. Zeker gezien je op iOS niet gemakkelijk een app kan downloaden van externe bronnen.