Apple

Apple heeft vandaag iOS 16.1 en iPadOS 16.1 uitgebracht. De updates brengen naast een reeks handige functies ook een belangrijke beveiligingsupdate voor een zeroday-lek.


Apple liet deze zomer weten ‘later dit jaar’ met iOS 16.1 en iPadOS 16.1 op de proppen te komen. Het bedrijf houdt zich aan deze belofte en heeft maandag de nieuwe versie van iOS en iPadOS naar gebruikers uitgerold. Naast een reeks nieuwe functies, brengt deze update ook beveiligingspatches voor een zeroday-beveiligingslek dat mogelijk actief misbruikt werd. Specifiek gaat het om een zogenaamd ‘out-of-bounds-writebug’, waarmee applicaties code op kernelniveau kunnen uitvoeren.

Het lek, met registratie CVE-2022-42827, is opgebracht door een anonieme beveiligingsonderzoeker. Apple zegt bekend te zijn met een melding dat het lek actief is misbruikt, maar meldt niet of het ook werkelijk heeft onderzocht of dit het geval is geweest. Verdere details over het lek geeft Apple niet – dat is overigens standaardbeleid bij Apple. Dat geldt ook voor vier andere kwetsbaarheden die het in iOS 16 en iPadOS 16.1 heeft opgelost waarmee code op afstand uitgevoerd kon worden.

Functies in iOS 16.1 en iPadOS 16.1

Gelukkig bevatten iOS 16.1 en iPadOS 16.1 wel meer nieuwigheden dan enkel beveiligingspatches. Apple introduceert onder andere de Live Activiteiten-functie, de optie om gedeelde mappen aan te maken in iCloud, ondersteuning voor Apple Fitness+ en de Matter-smarthomestandaard. Matter is, in tegenstelling tot de eerdergenoemde functies, wel exclusief aan de iOS-update. Vanaf de iPad zal je dus niet direct Matter-apparaten kunnen aansturen.


Voor iPad-gebruikers geldt dat zij in iPadOS 16.1 direct kennismaken met een reeks aanpassingen die eerder al in iOS 16 zijn geïntroduceerd waaronder aanpassingen in de Mail-, Safari- en Berichten-app. Ook komen de weer- en klok-widgets eindelijk naar iPadOS, en Stage Manager maakt op dit punt ook zijn entree in de stabiele iPadOS-versies. Stage Manager laat je vensters makkelijker rangschikken in iPadOS, vergelijkbaar met de snap-functie in Windows.

Apple brengt iOS 16.1 uit voor iPhones vanaf de iPhone 8, en iPadOS 16.1 is beschikbaar voor alle recente iPads. Om iOS 16.1 of iPadOS 16.1 te instelleren ga je naar Instellingen > Algemeen > Software-update en laat het OS zoeken naar de nieuwste update.