Xiaomi 13 render header

Geruchtenverspreider OnLeaks heeft renders van de Xiaomi 13 gepubliceerd. Verwacht wordt dat de high-end smartphone in december wordt gelanceerd.


Xiaomi staat op het punt de Xiaomi 13 te lanceren, zijn high-end smartphone voor 2023. Eerder lekte een reeks specificaties van de smartphone uit en via OnLeaks zien we nu ook het ontwerp van de 13. Het nieuwe design doet afstand van de vriendelijke afrondingen van het frame zoals bij de Xiaomi 12 en ruilt ze in voor iPhone-stijl vlakke zijkanten. Volgens Comparedial zijn de zijkanten gemaakt van aluminium, wat vermoedelijk betekent dat ze een matte afwerking krijgen; onafhankelijk van de kleur van het toestel.

Xiaomi 13

Het vlakke frame van de Xiaomi 13 heeft ook invloed op het scherm. Net als op vrijwel alle telefoons in het high-end segment betreft het een vlak exemplaar, met een 6,2 inch diagonaal. Bovenaan het scherm vinden we zoals gewoonlijk de selfiecamera in de hole-punch notch. Wat nog opvalt is dat er rondom het scherm zeer dunne randen aanwezig zijn die ook vrijwel overal dezelfde dikte lijken te hebben. Uiteraard kan dit bij de productie-exemplaren van het toestel iets anders uitvallen.

Ook achteraan de 13 zien we een designelement dat we kennen van de iPhones. Linksboven is namelijk een vierkante cameramodule geplaatst met daarin drie sensoren en de flitser. Details over de camerahardware van de Xiaomi-smartphone zijn vooralsnog niet bekend. Voor de 13 Pro zou de Chinese fabrikant achteraan gebruikmaken van drie 50 Mp camera’s. De kans dat we dezelfde setup gaan terugvinden op de 13, is echter klein. Vorig jaar differentieerde Xiaomi sterk tussen de 12 en 12 Pro op het gebied van camera’s, waarbij de 12 Pro duidelijk in betere papieren zat.


Lancering in december

Een officiële lanceringsdatum van de 13 is vooralsnog niet bekend. We mogen er alvast vanuit gaan dat dit na het Snapdragon Summit, dat tussen 15 en 17 november plaatsvindt, zal gebeuren. Xiaomi zou namelijk Qualcomm’s nieuwste Snapdragon-chipset willen gebruiken – de Snapdragon 8 Gen 2. De lancering van de 12-serie vond plaats op 28 december 2021. Pas maanden later, in april 2022, was de Europese lancering een feit.


Komt het liefst alles te weten over de nieuwste smartphones, hardware en mobiele fotografie. Zeg je smartphones, dan zegt Jeffrey: met Android, toch?