Nieuws

‘Taiwanese chipexporten in gevaar door chipwetgeving EU en VS’

TSMC
© TSMC
Taiwan maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van Europese en Amerikaanse wetgeving op de Taiwanese chipexporten; vooral de onzekerheid speelt daar een rol in.

Europese en Amerikaanse wetgevers doen er alles aan om chipfabrikanten aan te trekken. Met de European Chips Act probeert de Europese Unie chipproducten met subsidies en belastingvoordelen over te halen in de EU te komen produceren. De VS introduceerde eerder deze zomer vergelijkbare wetgeving: de Chips and Science Act. Hoewel de wetgeving in de EU en VS wordt gezien als een stap richting een – zover als mogelijk – onafhankelijke toekomst; onafhankelijk van grootmachten als China en Taiwan, ziet Taiwan het als een groot gevaar.

Onzekerheid rondom chipexporten

Het is dus een vooruitzicht waar Taiwan niet op zit te wachten. Tsai Yu-tai, hoofd statistiek bij het Taiwanese Directorate-General of Budget, Accounting and Statistics, stelt dat de wetgeving indirect gevolgen kan hebben voor de export van belangrijke industrieën in Taiwan. Daarmee doelt Yu-tai op de chipexporten, schrijft Bloomberg in zijn rapportage.

Volgens de overheidsfunctionaris bestaat er vooral nog veel onzekerheid rondom de wetgeving. Die onzekerheid kan gevolgen hebben op de chipexporten. Hoe groot Taiwan de exacte impact schat is nog niet bekend. Duidelijk is dat het land zich intussen probeert te wapenen tegen de wetgevers uit de EU en VS door eveneens subsidies en belastingvoordelen in te stellen.

Die plannen zijn echter nog niet afgerond, in tegenstelling tot de Europese en Amerikaanse plannen. Zeker voor ‘s werelds grootste chipproducent TSMC, die in Taiwan gevestigd is, kan dit de productie en export van chips frustreren. Tegelijk zien we juist bij de Taiwanese fabrikant een verschuiving van nationale naar internationale productie. De producent werkt namelijk aan de bouw van een fabriek in de VS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business