Nieuws

Shopping-tabblad verdwijnt van Instagram

Instagram shopping verdwijnt
Instagram CEO Adam Mosseri heeft het einde van het Shopping-tabblad aangekondigd. Wel blijft het sociale medium specifieke winkelfuncties aanbieden aan creators en bedrijven.

Instagram introduceerde het Shopping-tabblad tijdens het hoogtij van de coronacrisis in 2020. Om de komst van het nieuwe tabblad te promoten te maken werden navigatiebalken aangepast. Zo werd de knop voor het maken van posts naar boven verschoven. Instagram mocht op een flink pak kritiek rekenen nadat het deze wijziging doorvoerde. Een lang leven was het Shopping-tabblad niet gegund; je zal ‘m in februari namelijk definitief zien verdwijnen van Instagram, dat zegt Mosseri.

Instagram wil hiermee opnieuw de focus leggen op entertainment en verbinding met vrienden. Het Shopping-tabblad en de plaats die daarvoor nodig was in de navigatiebalk deed af aan die ervaring. Vandaar dat Instagram de oude indeling van de navigatiebalken van zolder haalt; via de onderste balk zal je dan ook weer posts kunnen aanmaken. Rechts van die knop maakt het platform ruimte voor de Reels-button. De snelkoppeling stond voorheen in het midden van de balk maar maakt nu dus plaats voor de knop om content te maken.

Het einde van de snelkoppeling in de navigatiebalk betekent ook direct het einde van het Shopping-tabblad. Je kan het tabblad met items van verschillende creators dus ook niet meer via een omweg bereiken. Shops blijven voorlopig wel bestaan op Instagram. Het bedrijf stelt ook te investeren in de winkelervaring op het sociale medium. Het voortbestaan van de Shops betekent dat items – onafhankelijk van of je ze via Instagram kunt kopen of niet – in de feed, stories, reels, advertenties en andere contentvormen kunnen worden opgenomen.

Shopping onvoldoende succesvol?

Dat Instagram het Shopping-tabblad nu links laat liggen heeft vermoedelijk meerdere redenen. Ten eerste vermoeden we dat het tabblad minder succesvol was dan Instagram had gehoopt. Het is ook maar de vraag of gebruikers snel geneigd zijn om het Shopping-tabblad te openen. Bovendien stond dit tabblad barstensvol items die niet per se relevant voor jou zijn. Als je ‘m dus al eens opende, was je er waarschijnlijk snel weer uit verdwenen.

Instagram lijkt zich bovenal meer aangetrokken te voelen tot Reels. Bijzonder? Nee. Reels zijn, net als vrijwel iedere vorm van short-form-video, ontzettend populair. Nadat TikTok een groots succes bleek, kwamen onder meer Instagram en YouTube met hun eigen variant op deze korte video’s. Bij Instagram hopen ze hiermee vooral een deel van de gebruikersgroep die wegliep naar TikTok terug te halen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business