Nieuws

Microsoft forceert installatie Windows 11 22H2

Windows 11-logo
© Microsoft
Microsoft installeert de Windows 11 22H2-update nu automatisch bij alle Windows 11-gebruikers. De boot afhouden voor de nieuwe versie, is daarmee niet meer mogelijk.

Microsoft schrijft dat de geautomatiseerde uitrol geldt voor gebruikers met Windows 11 Home, Pro en niet-beheerde Enterprise-licenties. IT-beheerders hoeven zich dus zeker geen zorgen te maken – de techgigant gaat niet plots een grote Windows 11-update op alle systemen uitrollen. Verder raakt bekend dat de geforceerde uitrol eerst plaatsvindt voor degenen die al het langst op de 21H2-versie van Windows 11 zitten.

Wanneer je de update ontvangt is dus deels afhankelijk van hoelang je al Windows 11 draait. Ook is van belang of je systeem compatibel is met de 22H2-update. Systemen die mogelijk tegen ‘bekende problemen’ aanlopen, worden pas geüpdatet als Microsoft de bugs gepatcht heeft. Vertrouw er dus gerust op dat je geen update toegestopt krijgt die eigenlijk niet op je systeem werkt.

Houd je de boot sowieso liever af op de nieuwe update? Hoewel Microsoft de automatische uitrol van Windows 11 22H2 heeft gestart, betekent dit niet dat 21H2 niet meer wordt ondersteunt. De softwaregigant belooft de Windows-versie tot oktober 2023 te ondersteunen. Stap daarna wel over op 22H2 of daaropvolgende versies om de beveiliging van je systeem te garanderen. Patch Tuesday-updates arriveren immers enkel op ondersteunde Windows-versies.

Kleine aanpassingen in 22H2

Voor grote vernieuwingen hoef je alvast niet in de 22H2-update te spieken. Wel heeft Microsoft na jaren van stilstand eindelijk de Taakbeheer-app een vers likje verf gegeven. Ook werden een jaar na de release van Windows 11 enkele belangrijke functies aan de taakbalk ‘toegevoegd’. Tussen aanhalingstekens, omdat deze opties in eerder Windows-versies al aanwezig waren, maar met Windows 11 plots verdwenen.

Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid om een bestand in een specifieke app op de taakbalk te openen door het bestand naar het pictogram te slepen. Ook kwam er een overflow-menu voor icoontjes die niet meer op de taakbalk passen. Bijzondere functies? Allicht niet, maar dat heeft alles te doen met Microsofts nieuwe updatestrategie voor Windows. In plaats van alle functie-updates in één of twee grote Windows-updates per jaar te proppen, wil Microsoft nu vaker losse functies uitbrengen.

De H-updatecycli die we sinds Windows 10 kennen, zijn daarmee op losse schroeven komen te staan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business