Nieuws

Rapidus produceert vanaf 2025 2nm-chips

Rapidus gaat 2nm-wafers bouwen
De Japanse chipfabrikant Rapidus heeft aangekondigd vanaf 2025 2nm-wafers te produceren. Rapidus is daarmee de eerste fabrikant die op grote schaal 2nm-chips kan fabriceren.

Hoewel Rapidus de eerste partij is die op grote schaal 2nm-chips kan produceren, was het IBM die ‘s werelds eerste 2nm-chip produceerde. Die prestatie werd bijna 2 jaar geleden aangetikt – sindsdien bleef het opvallend stil rond IBM’s 2nm-productieproces. Tot nu. Rapidus gebruikt dit procedé namelijk voor zijn 2nm-productielijn. In december werd hiervoor een strategische samenwerking aangekondigd.

2nm-wafers vanaf 2025

Voordat de 2nm-waferproductie van start kan gaan, moet Rapidus nog wel de nodige hordes overwinnen. Het Japanse bedrijf wil in 2025 een testproductielijn opzetten voor de productie van 2nm-wafers. Pas enkele jaren later verwacht de chipfabrikant zijn massaproductie op te starten.

Hoeveel tijd Rapidus verwacht nodig te hebben om de productiekwaliteit op peil te krijgen, is niet exact geweten. Wel hoopt het op tijd te zijn om de concurrentie met TSMC aan te gaan, die nu op zijn 3nm-productielijn gefocust is. De vraag is echter of TSMC de Japanse fabrikant wel zoveel tijd, minimaal dus nog 2 tot 3 jaar, geeft om zijn 2nm-productielijn operationeel te krijgen. TSMC heeft de voorbije jaren aangetoond razendsnel over te kunnen schakelen naar nieuwe processen. Zowat ieder jaar is een kleiner productieproces beschikbaar.

Een bedreiging voor TSMC’s smartphonetak zal Rapidus alvast niet vormen. Het bedrijf focust zich naar eigen zeggen op de zakelijke markt, waar marges relatief gezien hoger zijn. Rapidus zou de concurrentie met onder meer de Taiwanese chipfabrikant willen aangaan door ‘kortere levertijden’ te garanderen.

Japanse joint-venture

Waarschijnlijk kan Rapidus ook rekenen op enkele vaste klanten. Het bedrijf is namelijk een joint-venture van verschillende Japanse bedrijven, waaronder NEC, Kioxia, Toyota en Sony. Of zij direct chips gaan afnemen bij Rapidus is niet geweten. Het is de bedoeling dat de fabrikant na het opstarten van zijn productie ook chips aan andere bedrijven gaat leveren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business