ChatGPT functies naar Instagram en WhatsApp

Nee, verwacht geen integratie van ChatGPT in de diensten van Meta. Wel wil het bedrijf ‘generative AI’-functies aan Instagram, Facebook en WhatsApp toevoegen.


Nog voor Meta-oprichter Mark Zuckerberg over de Metaverse begon, sprak hij tijdens de toelichting van de kwartaalcijfers over de toekomst van AI bij Meta. Eén van de focuselementen is de komst van kunstmatige intelligentie naar Facebook, Instagram en WhatsApp. Hoewel Zuckerberg ChatGPT niet bij naam noemt, is het duidelijk dat zijn ogen lasergefocust zijn op de plotse groei van de AI-tool en alle gevaren die dit voor Facebook, Instagram en WhatsApp met zich meebrengt.

ChatGPT in Meta-diensten?

Een integratie van ChatGPT in deze diensten hoeven we alvast niet te verwachten na de investering die Microsoft recent deed in OpenAI. Wel werkt Meta aan een ‘concurrerende AI-technologie’ die in staat is tekst, plaatjes en video’s te genereren. Zuckerberg stelt dat het al large language models en diffusion models in plaats heeft om het genereren van zulke content mogelijk te maken.

Volgens de Meta-topman moet kunstmatige intelligentie op termijn vooral ook functies brengen die creators veel productiever en creatiever maken. Specifieke voorbeelden hiervan worden niet gegeven en dat geldt ook voor de generatie-diensten die voor reguliere gebruikers beschikbaar komen. Zuckerberg laat wel weten dat de eerste generative AI-functies dit jaar verschijnen. Hij wil in de loop van de komende maanden specifieke informatie vrijgeven.


Nieuw is AI zeker niet voor Meta. Het bedrijf introduceerde vorig jaar de zogenoemde 3D-avatars. Bij het genereren van de avatars maakt Meta naar eigen zeggen gebruik van kunstmatige intelligentie. Momenteel vind je de avatars alvast terug in stickerpacks voor WhatsApp en je kan ook een avatar laten creëren op Instagram.

Meer gebruikers op Facebook

Meta sprak bij de toelichting van de kwartaalcijfers verder van een ‘forse groei’ in het aantal Facebook-gebruikers. Het platform heeft nu meer dan twee miljard dagelijkse gebruikers en bereikt maandelijks zo’n drie miljard gebruikers. Het aantal gebruikers steeg daarmee met 4 procent.

De groei in gebruikersaantallen staat overigens niet gelijk aan de groei in omzet. Althans, Zuckerberg stelt dat het 23 procent meer advertenties moest tonen om de gedaalde inkomsten ‘per ad’ (22%) te compenseren. Desondanks daalde de omzet tot 32 miljard dollar, 4 procent lager dan in Q4 2021.