Nieuws

‘Dit is de aanstaande Sony Xperia 1 V’

Sony Xperia 1 V
OnLeaks deelde zaterdag de eerste renders van de Sony Xperia 1 V. Het aanstaande vlaggenschip van Sony lijkt qua design veel op voorgaande Xperia 1-toestellen.

Sony lijkt het kopieerapparaat voorlopig geen rust te geven. Renders van de Sony Xperia 1 V die via geruchtenmaker OnLeaks naar buiten kwamen, tonen een ontwerp identiek aan dat van de Xperia 1 IV. Wel wordt het toestel iets compacter, de Xperia 1 V meet volgens OnLeaks 161×69,3×8,5 mm, vs. 165x71x8,2 mm op de Xperia 1 IV. Hoewel de algehele behuizing dus met enkele millimeters kromp, blijft het schermformaat met 6,5 inch wel gelijk. Wederom gaat het om een plat scherm.

Niet alleen het scherm van de Xperia is gelijk aan zijn voorganger; ook de knoppen van de telefoon – de power-, volume- en cameraknop – zijn op dezelfde locatie, aan de rechterzijde, voorzien. Volgens de renders houdt Sony bovendien vast aan de vingerafdrukscanner in de powerknop. Gebruikers die de biometrische scanner liever in het scherm hebben, zoeken gerust naar een andere smartphone.

Render Sony Xperia 1 V
Beeld: OnLeaks

In de renders wordt ook een 3,5 mm audiopoort voorzien. Het lijkt er dus op dat fans van bedraade hoofdtelefoons ook dit jaar het beste uit zijn bij de Xperia-reeksen. Overigens is het niet alleen Sony die zulke poorten aan zijn smartphones toevoegt – de Zenfone 9 van Asus biedt ook zo’n aansluiting.

Aangepaste cameraopstelling

Op cameragebied lijkt in eerste instantie weinig te zijn gewijzigd. Achterop vinden we nog altijd drie camera’s, een flitser en wat lijkt op een laserautofocus-module. Wel verhuist Sony de flitser dit jaar, blijkens de renders, naar het camera-eiland. Daarnaast wijzigt de Japanse fabrikant volgens OnLeaks-partner Green Smartphones de specificaties van de camerasensoren.

In plaats van drie 12 MP sensoren voor de primaire-, groothoek- en telefoto-camera’s, wordt dit op de Xperia 1 aangepast naar een 12 MP primaire-, 40 MP groothoek- en een 12 MP telefoto-camera. Voor de selfiecamera houdt de fabrikant mogelijk vast aan de 12 MP sensor van de Xperia 1 IV. Die selfiecamera bevindt zich nog altijd in de randen om het scherm; Sony houdt al sinds de ‘originele’ Xperia 1 vast aan die schermranden.

Hoog, hoger, hoogste prijskaartje

OnLeaks deelde verder geen specificaties van de Xperia 1 V. Wel mag je verwachten dat de Xperia 1 V wordt uitgerust met de high-end Snapdragon 8 Gen 2 van Qualcomm. Een chipset die je in vrijwel alle high-end smartphones van begin 2023 terugvindt.

High-end betekent bij Sony ook meteen een flink prijskaartje. Hoeveel de aanstaande Xperia kost is niet bekend. Zijn voorganger, de Xperia 1 IV, kostte in België 1.399 euro. Mogelijk stijgen de prijzen dit jaar nog wat verder wegens de aanhoudende inflatie. We verwachten dat het toestel in het tweede kwartaal wordt gelanceerd, vlak voor de zomer. De Xperia 1 IV werd op 11 mei 2022 gelanceerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business