Nieuws

AMD wint van Intel, marktaandeel blijft rap groeien

AMD
AMD Ryzen bleek het sleutelwoord voor de Taiwanese chipfabrikant. Niet eerder pakte het bedrijf zo rap marktaandeel van Intel af. Inmiddels heeft AMD 31,3% van de processormarkt in handen.

Met de Ryzen-serie heeft AMD zijn marktaandeel de voorbije jaren flink uitgebouwd. Vorig jaar wist de chipfabrikant een marktaandeel van 28,5 procent te bezetten; een stijging van bijna 3 procent op één jaar tijd, dus. Intel is voorlopig de enige concurrent op de x86-chipmarkt, dat zijn aandeel met 3 procent ziet teruglopen naar 68,7 procent. Nog altijd een ruime voorsprong, maar wel een die AMD begint af te brokkelen met zijn Ryzen (consumenten) en Epyc (server, B2B) processoren.

Concurrentiestrijd AMD en Intel

Die groei uit zich intussen ook in aanhoudende positieve kwartalen voor AMD. Zelfs als de markt van PC-verkopen met ongekende snelheid ineenzakt, houdt de Taiwanese chipgigant het hoofd koel. Het bedrijf brak recent zelfs de verwachtingen van Wall Street-handelaren, terwijl concurrent Intel zijn omzet in sneltempo ziet kelderen.

Tegelijk mag gesteld worden dat ook AMD last heeft van de gedaalde vraag naar chips; eind vorige maand zei de chipgigant nog ‘minder cpu’s en gpu’s aan te bieden dan nodig’ om te voorzien in de vraag. Chipoverschotten leiden volgens AMD-CEO Lisa Su zodoende niet tot ernstige prijsdalingen.

Marktaandeel ARM pc’s daalt

De gedaalde vraag naar pc’s heeft ook Apple geraakt. Mercury Research, dat cijfers publiceerde over het marktaandeel van pc-chips (via Reuters), zegt dat het marktaandeel van ARM-chips in pc’s daalde van 14,6% in het derde kwartaal naar 13,3 procent in Q4. Het marktaandeel van x86-chips over het geheel nam in dat kwartaal dus weer licht toe.

Ondanks die daling was 2022 een positief jaar voor ARM: eind 2021 – twee jaar nadat Apple de techniek in laptops en pc’s begon te gebruiken – stond het aandeel nog op 10,3 procent.

Hoewel Apple de grootste leverancier is van pc’s met ARM-chips, is het niet de enige. Ook Qualcomm is actief op de markt van ARM-aangedreven pc’s. Dat bedrijf werkt onder meer met Microsoft aan de introductie van ARM-chips voor Windows-apparaten. In tegenstelling tot bij Apple, verloopt de transitie bij Windows voorlopig nog niet erg vloeiend. Een transitielaag zoals Rosetta voor macOS bestaat wel voor Windows, maar komt met de nodige beperkingen. Om de ARM-chipmarkt sneller te doen groeien, moet dus eerst ook de Windows-situatie verbeteren.

amdarmbusinessintel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals