Nieuws

Oprichten vakbond kost tientallen Tesla-medewerkers hun baan

Tesla
© Unsplash / Charlie Deets
Vakbonden zijn in Europa gemeengoed. In de Verenigde Staten liggen ze gevoeliger. Zo gevoelig dat tientallen Tesla-medewerkers die een vakbond wilden oprichten, hun baan verliezen.

Het is niet de eerste keer dat het oprichten van een vakbond medewerkers duur te staan komt. De verhalen over medewerkers van multinationals als Amazon die worden ontslagen nadat ze beginnen met het opzetten van een vakbond stapelen zich op. Ditmaal is het niet Amazon dat in de schijnwerpers, maar is het Tesla dat medewerkers ontsloeg nadat ze deelnamen aan een vakbondsactie. Dat meldt Bloomberg op basis van een klacht bij de Amerikaanse National Labor Relations Board.

Vergelding van vakbondsacties

Volgens de klacht die de Tesla-medewerkers ingediend hebben, beëindigde Tesla hun arbeidscontracten illegaal “als vergelding voor vakbondsacties en om vakbondsactiviteiten te ontmoedigen”. De ontslagen medewerkers waren werkzaam binnen de Autopilot en Full Self Driving-afdelingen van Tesla en trainden AI-modellen door objecten in beeld te identificeren. Een klus die uitgevoerd wordt door 800 data-analisten werkzaam in het Tesla-kantoor in Buffalo, New York.

‘Behandeld als robot’

Klussen die bovendien nauwgezet worden bijgehouden door het management van de afdeling. De ex-medewerkers schrijven dat het management bijhoudt hoeveel tijd het uitvoeren van een taak kost, en dat zelfs het aantal toetsaanslagen van medewerkers wordt geregistreerd. Een van de medewerkers die werd ontslagen zegt het zat te zijn “als robot” te worden behandeld. Sommige data-analisten zouden hun pauzes overslaan om te voorkomen dat hun prestatieniveau daalt.

Medewerkers willen dat er verandering komt in die praktijken. Hiervoor wensen de Tesla-medewerkers inspraak in de beslissingen van het bedrijf. Bovendien eisen de medewerkers een verhoging van hun salaris; een salaris dat nu soms nog op 19 dollar per uur ligt, ver onder het gemiddelde voor zo’n functie, zeggen de medewerkers.

Vergelding vakbondsleden is illegaal

Intussen is de vraag welk vervolg dit verhaal krijgt. Het is bedrijven in de VS verboden om medewerkers die deelnemen aan vakbondsacties te vergelden. In de klacht bij de Amerikaanse arbeidswaakhond, vragen de medewerkers alvast om een bevel van de federale rechtbank om de acties van Tesla een halt toe te roepen. Of Tesla daarmee ook daadwerkelijk de ontslagen moet en gaat terugdraaien is nog ongeweten. Eerst moet de NLRD de zaak in onderzoek nemen en tot een besluit komen.

Tesla doet er alvast alles aan om vakbondsacties de kop in te drukken. Medewerkers in de Duitse Tesla-fabriek moesten een geheimhoudingsverklaring tekenen en mogen zodoende niet tegenover media praten over werkomstandigheden. Toch lekte er het een en ander uit: medewerkers klagen onder meer over de ‘onredelijk lange’ werktijden.

Dit anti-vakbond-beleid wordt gedreven door Tesla-topman Elon Musk. De topman heeft in het verleden meermaals kritiek gegeven op vakbonden en de invloed ervan op de uitvoering van zijn beleid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business