Nieuws

Nvidia ziet omzet uit gamingproducten kelderen

Gamingproducten Nvidia omzetdaling
De omzet van Nvidia's gamingdivisie viel in het vierde kwartaal 46 procent lager uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Over heel 2022 daalde de omzet met 27 procent.

Nvidia meldt dat de gamingdivisie, waaronder de GeForce-gamingproducten vallen, over heel 2022 een omzet heeft geboekt van 9,07 miljard dollar. Een daling van 27 procent ten opzichte van 2021: een jaar waarin de economische bubbel in sneltempo groeide en chiptekorten aan de orde van de dag waren. Bekend is dat die bubbel in 2022, met wat hulp vanuit Rusland, is geklapt. Daarmee zakte ook direct het consumentenvertrouwen in en dat heeft ook direct invloed op de vraag naar secundaire levensbehoeften. Luxeproducten als de nieuwe RTX 40-series kaarten vallen ook onder die behoeften, en dat voelt Nvidia in zijn jaarresultaten.

Voorraadcorrecties bij retailers

Met name de gedaalde vraag vanuit retailers die langer met hun stock deden, zorgt voor de gekelderde omzet. Dat meldt Nvidia-CFO Colette Kress. Retailers moesten na een jaar van economische groei en recordverkopen plots lagere verkopen noteren en voerden voorraadcorrecties door. Met het vooruitzicht van (oneindige) groei en aanhoudende tekorten, bestelden retailers immers meer grafische kaarten dan ze verkocht kregen. Hoewel de economische situatie vooralsnog niet is gestabiliseerd spreekt Kress wel de verwachting uit dat de correcties grotendeels ten einde zijn.

Volgens de CFO is er bovendien ruimte voor herstel van de gamingmarkt. Het vierde kwartaal van 2022 zou die groei alvast hebben ingeleid met een sterke vraag tijdens de feestdagen. Momenteel zou China nog wel achterlopen in dat herstel, gedreven door aanhoudende COVID-beperkingen in dat land. Kress geeft geen toelichting op de exacte groei die de chipfabrikant verwacht voor 2023; AMD, Intel en Nvidia zouden intussen wel hun bestellingen bij TSMC hebben bijgesteld om mee te bewegen met de gedaalde vraag naar chips.

Nvidia spreekt zich als geheel wel uit over de omzetverwachting van het eerste fiscale kwartaal. Dat moet uitkomen rond de 6,5 miljard dollar. Het bedrijf verwacht dat de datacenter- en gamingmarkt dit kwartaal de groei stuwen. Desondanks blijft de totaalomzet overigens nog wel achter op eerdere resultaten; het eerste fiscale kwartaal van 2023 (Q1 2022) was goed voor een omzet van 8,3 miljard dollar.

Winst met 55 procent gedaald

Nvidia heeft alvast wat groei nodig om de resultaten van 2022 te overkomen. Het bedrijf behaalde over heel 2022 een totaalomzet van 26,97 miljard dollar. Daarmee bleef de omzet vrijwel gelijk aan het resultaat van 2021. De winst viel wel flink lager uit op 4,37 miljard dollar, een daling van zo’n 55 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business