Elon Musk start werken aan ChatGPT-concurrent

Elon Musk Tesla
© Tesla
Het succes van OpenAI's ChatGPT zou Elon Musk ertoe hebben verleid een concurrerende chatbot te ontwikkelen. Musk heeft de geruchten niet bevestigd.

Ontwikkelingen in AI volgen elkaar in rap tempo op. Nadat ChatGPT begin dit jaar razendsnel in populariteit won, besloot Microsoft in de chatbottechniek van OpenAI te investeren en de techniek in Bing te integreren. Windeieren heeft het Microsoft alvast niet gelegd: Microsoft en met name Bing staan sinds de integratie volop in de belangstelling. Belangstelling waar Elon Musk in de toekomst ook van hoopt te profiteren met een eigen ChatGPT-variant. Dat weet The Information.

Chatbot van Elon Musk

Volgens de website is Musk van plan een onderzoekslab voor AI-technieken te openen. Hiervoor zou de miljardair Igor Babuschkin, ex-onderzoeker bij Alphabets DeepMind AI-afdeling, in dienst willen nemen. Welke producten het onderzoekscentrum moet gaan ontwikkelen is niet bekend. Volgens The Information onderzoeken Babuschkin en Musk nog de mogelijke richtingen voor het project; dat Musk met een eigen variant op ChatGPT komt, is dan ook verre van bevestigd.

Babuschkin heeft intussen aangegeven niet te hebben getekend voor het project van de miljardair. Hoewel de onderzoeker van AI-bedrijf DeepMind dus wel door Musk werd benaderd, lijkt het niet zeker dat hij zich ook aansluit.

Musk: ChatGPT is ‘eng goed’

Musk heeft eerder wel bewondering voor de chatbot uitgesproken en noemde hem zelfs ‘eng goed’. Voor Musk is het succes van de chatbot alvast een tegenvaller. De SpaceX, Tesla en Twitter-topman vertrok in 2018 uit de directie van OpenAI – in 2015 had Musk het bedrijf nog in samenwerking met Sam Altman opgericht. Altman is nog altijd actief bij het onderzoeksbedrijf als bestuursvoorzitter.

Musk heeft tegelijk ook wel kritiek op de chatbot van OpenAI. De miljardair hekelt maatregelen van de onderzoekslab om kwetsende antwoorden te voorkomen; bovendien schrijft hij de chatbot de term woke toe vanwege aanpassingen om meer controversiële onderwerpen uit de weg te gaan. Vermoedelijk zou een chatbot uit de stal van Musk minder van zulke aanpassingen krijgen.

In welke producten Musk zo’n chatbot wil verwerken is niet gekend. Over een zoekmachine om een chat in te verwerken, zoals Microsoft dat heeft gedaan met Bing, beschikt de miljardair niet. Wel zou zo’n chatbot geïntegreerd kunnen worden in Twitter en mogelijk zelfs in het infotainment-systeem van Tesla’s.

Succes van Bing en OpenAI

Musk is niet de enige die het succes van Bing en OpenAI als aanleiding ziet om een eigen chatbot in ontwikkeling te nemen. Het Chinese Baidu werkt sinds langere tijd aan een eigen chatbot onder de codenaam ‘Ernie’. Volgens de techgigant moeten die ontwikkelingen leiden tot een ‘revolutionaire versie’ van zijn zoekmachine. Baidu is een van de populairste aanbieders van zoekmachines in China.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business