Altiris Software Virtualization Solution

 

Sommige (de meeste?) toepassingen richten een ware ravage aan in het bestandensysteem en het systeemregister van de pc. Het is een ware hel voor softwaretesters, beoordelaars, IT-journalisten en mensen die veel (bèta-)applicaties gebruiken. De Software Virtualization Solution (SVS) van Altiris brengt hier op een relatief originele manier soelaas.

SVS voert de notie van een applicatielaag in. Daarin verzamelt het alle nuttige informatie over de veranderingen aan het systeem die tijdens de installatie van een nieuw stuk software worden aangebracht. U beslist als gebruiker wanneer het tijd is voor een nieuwe of een oude laag.

Het is dus perfect mogelijk om op die manier een aantal programma’s te bundelen, zodat deze bij het uitschakelen van de overeenstemmende laag gezamenlijk verdwijnen, samen met alle wijzigingen die zij hebben teweeggebracht. Men kan lagen naar hartenlust in- en uitschakelen: telkens komen de erin aanwezige applicaties (opnieuw) te voorschijn, of verdwijnen ze inclusief al hun sporen, én beide fenomenen gebeuren in een oogwenk.

De gebruiker hoeft geen administratorrechten te hebben. Eén enkel commando volstaat en herstarten wordt overbodig. Mooi meegenomen is ook de functionaliteit van export naar en import op andere computers. SVS werkt niet voor alle software. Zo moet het afhaken voor nieuwe versies van besturingssystemen, antivirus- en veiligheidssoftware, hardware drivers en dergelijke.

Kortom alles wat (te) vroeg in het opstartproces van de computer dient opgeladen te worden. Maar die lacune wordt gevuld door alternatieven à la VMware. Het is trouwens even schrikken als men zo’n laag afzet: samen met het programma dat er deel van uitmaakt, verdwijnen ook alle gegevensbestanden die men er al mee had aangemaakt.

Het is dus behoorlijk opletten met de manier waarop deze georganiseerd worden. Tenslotte toont Altiris de actieve laag wel op een heel bescheiden manier: enkel een vette titel onder het pictogram lijkt ons gevaarlijk onvoldoende.

Software Virtualization Solution 2.0

 • Producent: Altiris
 • Prijs: gratis
 • Gratis software die een virtuele verpakking legt rond nieuw geïnstalleerde applicaties, zodat ze moeiteloos en vliegensvlug kunnen verwijderd en opnieuw geactiveerd worden.

  Gerelateerde artikelen

  Volg ons

  TechPoll

  Koop jij de nieuwe iPhone 15?

  Toon resultaten

  Laden ... Laden ...
  Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

  Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

  Doe mee en win!

  Business