Nieuws

Vista onder de loep (1): security

 

Wind [download_file] ows Vista zit volgens Microsoft propvol nieuws. Maar is dat ook zo? Wat is er echt anders? Prangende vragen, die ZDNet TV de komende dagen probeert te beantwoorden. In deze aflevering nemen we een aantal features onder de loep die van de nieuwe Windows de veiligste ooit moeten maken.
Wie vertrouwd is met hoe gebruikers onder Windows XP beheerd worden, zal opkijken als hij aan de slag gaat met Vista. Microsoft kiest bij het nieuwe besturingssysteem voor een doorgedreven beveiligingsmodel waarbij gebruikers niet zomaar dingen kunnen installeren of instellingen kunnen veranderen.
Het nieuwe beheerssysteem doet wat denken aan gebruikersinstellingen in Mac OS X of Linux, maar is subtiel anders. Het invoeren van een wachtwoord om instellingen te veranderen – zoals gebruikelijk bij die systemen – komt er niet aan te pas. In plaats daarvan verschijnt een venster dat u expliciet vraagt om een actie te bevestigen. Vooral tijdens de installatie van hardware en het configureren van Vista wordt u wel heel vaak geconfronteerd met deze venstertjes. Het is dan ook de vraag of sommige gebruikers uiteindelijk niet op de automatische piloot doorklikken. Dat zou deze beveiligingsingreep minder relevant maken.
Ook nieuw zijn de mogelijkheden om beperkte gebruikersaccounts voor jongeren aan te maken. U kunt bijvoorbeeld bepalen dat ze niet kunnen inloggen na een bepaald uur, sommige applicaties of games wel of niet mogen starten of beperkingen qua het surfen opleggen.
Ten slotte hebben we het vandaag over Internet Explorer 7. De browser is ietwat aangepast voor Windows Vista, maar echt veel verschillen met de XP-uitvoering zijn er niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business