Nieuws

Word-document 'opslaan als Daisy' helpt blinden

 

Microsoft gaat een gratis tool voor Word ontwikkelen, waarmee Open XML-documenten gemakkelijk kunnen worden bewerkt tot, uiteindelijk, een luisterbestand. De verwachting is dat hierdoor meer content beschikbaar zal komen voor blinden en slechtzienden.

Voor de ontwikkeling van de plug-in is Microsoft een samenwerking aangegaan met het Daisy Consortium. Die organisatie is door luisterbibliotheken wereldwijd opgericht ter promotie van de Daisy-standaard (digital accessible information system). Dit is een wereldwijde standaard voor luisterboeken die gemakkelijk navigeerbaar zijn voor blinden en slechtzienden.

Microsoft gaat een gratis, downloadbare plug-in ontwikkelen die Open XML-documenten omzet naar Daisy XML, de basis van de Daisy-standaard. Met de tool kan iedereen Word-documenten omzetten naar een uitgebreidere multimediaopmaak. Het aldus ontstane Daisy XML-bestand (ook bekend als DTBook) kan vervolgens verder worden bewerkt tot bijvoorbeeld een luisterfragment of een ander toegankelijk formaat. Hiervoor zijn allerlei commerciële en gratis tools beschikbaar.

De ontwikkeling van de Open XML-naar-Daisy XML converteerder gebeurt in een open project, te vinden op de verzamelplek voor openbronsoftware SourceForge. Microsoft verwacht dat de resulterende plug-in, ‘Opslaan als Daisy’ genaamd, begin 2008 beschikbaar komt als gratis download voor gebruikers van Word XP en latere versies.

Het Daisy Consortium denkt dat dankzij deze tool het aantal Daisy-publicaties flink zal stijgen. Het project is een doorbraak, meent Penny Hartin, directeur van de World Blind Union. “De mogelijkheid om zeer functionele, toegankelijke content beschikbaar te maken voor desktops overal ter wereld is cruciaal, en deze Open XML-naar-Daisy XML converteerder voor Microsoft Word is een geweldige stap in de richting van dat doel.”

businesseuitprofessionalmicrosoftnieuwsserverprotocollen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals