Nieuws

Intel bekvecht nog steeds met Europese Commissie

Intel en de Europese Commissie blijven maar bekvechten over de vermeende concurrentievervalsing van de chipproducent. De Commissie heeft nogmaals een resem klachten aan Intel afgeleverd, en de chipbakker reageert opnieuw verbolgen.

De Europese Commissie heeft onder aanvoer van Commissaris Neelie Kroes een extra klachtenverklaring naar Intel verstuurd. De zogenaamde "Supplementary Statement of Objections" voegt niet onmiddellijk nieuwe pijnpunten toe aan de lijst, maar bevat wel feitelijke vaststellingen die de oorspronkelijke klachten moeten staven.

Sinds 26 juli 2007 ligt het bedrijf onder vuur na verschillende klachten van rivaal AMD. Zo zou Intel te lage prijzen hanteren om AMD uit te sluiten van de markt. Ook zou het bedrijf kortingen geven aan computerfabrikanten indien ze enkel Intel-chips gebruiken. Tot slot zou Intel betaald hebben om AMD-gebaseerde toestellen later op de markt te brengen.

In de tweede klachtenverklaring van de Commissie worden die punten nogmaals bevestigd. Het document stelt uitdrukkelijk dat de drie klachten "elkaar versterken en deel uitmaken van een algehele strategie om AMD van de markt uit te sluiten, of de toegang te belemmeren." Intel heeft acht weken de tijd om op de nieuwe aanklachten te reageren.

Intel niet akkoord

Zolang heeft de chipfabrikant echter niet gewacht. In een persdocument dat onmiddellijk op de klachtenbrief volgde, reageert het bedrijf verontwaardigd. "Het uitvaardigen van deze nieuwe klachtenverklaring toont dat de Commissie AMD steunt in zijn overtuiging dat Intel het recht moet worden onthouden om op een eerlijke manier aan concurrentie te doen, en lagere prijzen aan te bieden die in een lagere prijs voor de consument resulteerden."

Volgens Intel is de nieuwe verklaring weer meer van hetzelfde. "Het is duidelijk dat dit voortvloeit uit dezelfde reeks klachten die AMD al meer dan tien jaar lang neerlegt bij regulatoren en rechtbanken wereldwijd."

De Commissie zal zich dan ook aan een antwoord mogen verwachten. "En dat antwoord zal aantonen dat die klachten ongegrond zijn."

Een precedent spreekt echter niet in het voordeel van de chipfabrikant. In juni werd Intel in Zuid-Korea aan soortgelijke aanklachten schuldig bevonden en veroordeeld tot een boete van 16,5 miljoen euro.

antitrustboetebusinesscommissieconcurrentievervalsingintelitprofessionalkroesnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen