Nieuws

Marktaandeel Windows onder 90 procent

Windows haalt voor het eerst minder dan negentig procent marktaandeel. Dat becijfert marktonderzoeksbureau Net Applications, dat maandelijks naar de populariteit van de besturingssystemen peilt.

Voor november haalt Windows ‘slechts’ 89,62 procent marktaandeel, waar dat exact een jaar geleden nog 92,44 procent was. Bij een uitgebreidere vergelijking valt op dat het marktaandeel al enkele jaren langzaam slinkt. Maar het is de eerste keer dat Microsoft nipt geen negen op tien gebruikers kan bekoren.

Op de tweede plaats vinden we Mac OS X terug, dat momenteel 8,97 procent marktaandeel haalt ten opzichte van 6,80 procent een jaar geleden. Linux volgt met 0,83 procent op de derde plaats (0,57 in november 2007). Ook de iPhone, PlayStation en FreeBSD worden opgenomen in de meting, maar zij halen elk respectievelijk 0,37 procent, 0,04 procent en 0,01 procent.

Niet in België
Dat Windows onder de negentig procent duikt, is opmerkelijk. Maar die trend is nog niet overal te merken als we de statistieken van onze zustersite ZDNet.be bekijken. Zo ligt het aandeel van de Windows-gebruikers daar nog steeds op 93,31 procent waar computers met OS X slechts 4,49 procent uitmaken. Opvallend is dat er met 1,84 procent wel een flink pak meer Linux-gebruikers langskomen in vergelijking met de conclusies van Net Applications. Nog maar 0,19 procent van de ZDNetters bezoekt de site met zijn iPhone.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business