In ons land werden in 2008 3,9 miljoen mobiele telefoons verkocht ten opzichte van 4,1 miljoen exemplaren het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GFK die De Morgen kon inkijken. Het gaat om de eerste daling ooit op de Belgische gsm-markt. Ondanks de terugval blijven smartphones het wel goed doen. Hun aandeel steeg […]


In ons land werden in 2008 3,9 miljoen mobiele telefoons verkocht ten opzichte van 4,1 miljoen exemplaren het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GFK die De Morgen kon inkijken. Het gaat om de eerste daling ooit op de Belgische gsm-markt.

Ondanks de terugval blijven smartphones het wel goed doen. Hun aandeel steeg het afgelopen jaar met vijftig procent tot 150 000 exemplaren.

Reden voor de terugval is de economische crisis. Al zegt GFK aan De Morgen dat het verzadigingseffect ook telt. Omdat er vandaag in ons land meer gsm’s dan inwoners zijn, worden de toestellen enkel nog gekocht ter vervaging van het vorige. Dat terwijl er andere jaren nog steeds nieuwe klanten bijkwamen.


Gemiddeld wisselt de Belg om de achttien maanden van toestel. Een opvallende trend is dat vooral het middensegment wordt geraakt door de crisis. Smartphones en toestellen van minder dan 100 euro houden stand. Ook Juniper Research trok vorige maand een soortgelijke conclusie voor de wereldwijde markt.