Microsoft verhoogt zijn aanbod in de cloud. Het softwarebedrijf lanceert in ons land zijn ‘Business Productivity Online Suite’, waarbij het toepassingen zoals Exchange en Sharepoint aanbiedt via een online abonnement. Microsoft host de software zelf, al benadrukt het wel dat die door partners wordt verkocht en ondersteund. Met het aanbod kunnen organisaties vanaf vijf werknemers hun […]


Microsoft verhoogt zijn aanbod in de cloud. Het softwarebedrijf lanceert in ons land zijn ‘Business Productivity Online Suite’, waarbij het toepassingen zoals Exchange en Sharepoint aanbiedt via een online abonnement. Microsoft host de software zelf, al benadrukt het wel dat die door partners wordt verkocht en ondersteund. Met het aanbod kunnen organisaties vanaf vijf werknemers hun personeel diensten aanbieden zoals e-mail, agenda, instant messaging, work flow en het delen van documenten.

Google
Het voor ons land nieuwe aanbod vormt de derde grote pijler in het softwareaanbod van Microsoft. Enerzijds is er de traditionele ‘on premise software’, waarbij de toepassingen gewoon als vanouds op de computers worden geïnstalleerd. Anderzijds is er een hosted aanbod, dat vandaag ook al in de markt wordt aangeboden.

De zogenaamde ‘Business Productivity Online Suite’ is het derde luik. Daarbij host Microsoft de toepassingen zelf in zijn eigen datacenters. In Europa bevinden die zich in Dublin en Amsterdam. “Na Google doet Microsoft daarvoor de grootste investering in datacenters”, stelt Carmen Dubois, die in België verantwoordelijk is voor het project. Al benadrukt ze het mogelijk hybride karakter van het totale softwareaanbod. “Klanten kunnen de diverse modellen namelijk combineren, dus een stukje ‘on premise’ en een ander stuk online.”


Kostprijs
De Business Productivity Online Suite (BPOS) bevat online toepassingen zoals Exchange, Office Sharepoint, Office Communication en Office Live Meeting. Later zou CRM daar nog aan worden toegevoegd. De onderdelen kunnen zowel afzonderlijk als in een volledige “suite” worden aangekocht met een maximale prijs van 12,78 euro per maand per gebruiker. Voor medewerkers die minder nood hebben aan uitgebreide functies, is er een beperkte versie van Exchange online en Sharepoint online beschikbaar voor 2,56 euro per persoon per maand.

Resellers die het product verkopen, krijgen op dat bedrag een fee van 18% voor het eerste jaar, en 6% voor de daaropvolgende jaren. Intussen heeft Microsoft een vijftigtal resellers onder de arm genomen die het nieuwe productaanbod in de markt zetten. Volgens Dubois kunnen die resellers voor elke euro die de toepassing kost aan licenties, tot zes euro extra business genereren aan bijkomende dienstverlening. Onder de resellers vinden we, naast een aantal globale partners, bekende namen zoals Cegeka, Econocom, Orbid, Hostbasket, Amplexor en Simac.