Nieuws

Sidekick-gebruikers spelen data kwijt door servercrash

Danger, een dochterbedrijf van Microsoft, zorgt voor donkere wolken boven het concept van cloud computing. Door een servercrash zijn gebruikers van de Sidekick-smartphone hun data voorgoed kwijt.

Vorige week al waren er berichten dat heel wat gebruikers van de T-Mobile Sidekick door een servercrash bij Danger, dat recent door Microsoft gekocht werd, geen toegang kregen tot hun kalender, adresboek en andere belangrijke gegevens. De Sidekick (ook bekend als Danger Hiptop) bewaart namelijk al zijn data in de cloud, en heel weinig gegevens op de toestellen zelf.

Zaterdag werd het nog erger, toen Microsoft liet weten dat de kans erg groot is dat de verloren gegane gegevens niet meer te herstellen zijn. Het is niet meteen duidelijk hoeveel gebruikers getroffen zijn door deze dataramp.

Tijdelijke onderbrekingen in de wereld van cloud computing vallen wel vaker voor. Twitter en Gmail hebben er bijvoorbeeld ook geregeld last van. Maar meestal gaat dit niet gepaard met dataverlies. Het is zeer opmerkelijk dat alle Sidekick-data op één server bewaard worden en dat er geen back-ups bestaan.

Vervelend voor Microsoft
De Danger-problemen komen voor Microsoft erg ongelegen. Volgende maand lanceert het bedrijf namelijk een volledig cloud-besturingssysteem, Windows Azure. Een van de belangrijkste kenmerken van Windows Azure is dat de software die ervoor geschreven is alleen maar via de datacenters van Microsoft kan draaien en niet via eigen servers.

Het moet wel gezegd worden dat de Azure-set-up helemaal anders is dan wat Danger gebruikt. De Sidekick gebruikt architectuur die Microsoft niet zelf gebouwd heeft, maar geërfd van Danger.

“We maken verschillende kopieën van gebruikersdata op verschillende apparaten, zodat de gegevens altijd beschikbaar zijn als een of meerdere nodes uitvallen”, laat Windows Azure-manager Doug Hauger weten aan de collega’s van CNet. Er zou dus al een volledig datacenter van de kaart geveegd moeten worden vooraleer Windows Azure in problemen komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business