Nieuws

China is klaar voor cyberoorlog

Het Chinese leger traint op informatieverzameling en op het verstoren van de communicatiesystemen van de informatie van de tegenstander in conflicten. Dat staat in een Amerikaans rapport te lezen.

Het rapport geeft een stand van zaken van de Chinese capaciteit om een informatie-oorlog te voeren. “China gebruikt waarschijnlijk zijn volwassen wordende kunde in het uitbuiten van computernetwerken om informatie te verzamelen tegen de Amerikaanse overheid en de private sector. Dit door een langdurige, gesofistikeerde, uitbuitingscampagne van computernetwerken.”

Met andere woorden: China is in staat om een informatie-oorlog te voeren. Het kan informatie van de vijand ontfutselen en is daar nu al mee bezig. In een conflict kan het Chinese leger de informatienetwerken van de vijand onklaar maken.

Al informatie ontfutseld
De informatie die totnogtoe is gestolen, kan voor verschillende doelen gebruikt worden door de dief: nationale defensie, ruimtevaartprogramma’s, high tech voor burgers. Er zijn ook gegevens gestolen om Amerikaanse standpunten te kennen tegenover Chinese thema’s. De informatie kan ook dienen om een idee te krijgen van het Amerikaanse defensienetwerk, de logistiek en de militaire capaciteiten.

Het rapport wijst er nog op dat dezelfde hacking-vaardigheden voor een inbraak in een netwerk dezelfde zijn om het netwerk in oorlogstijd aan te vallen. Het enige dat verschilt, is de intentie van de hacker.

Niets over Europa
Het rapport gaat enkel over de Verenigde Staten. Er wordt niets gemeld over aanvallen of informatiediefstal in Europa, of in België. Er wordt enkel verwezen naar mei 2008, toen de Belgische regering berichtte over een vermeende cyberaanval uit China.

De hackingtechnieken die tegen de VS zijn gebruikt, zijn ook bij ons bruikbaar. Het rapport vermeldt bijvoorbeeld tot in detail hoe aanvallen opgezet werden. De hackers gebruikten vaak kwetsbaarheden in wijdverspreide software zoals Wordpad, Adobe’s PDF-lezer Acrobat en Powerpoint

Volledig rapport online
Het rapport is geschreven door analisten van Northrop Grumman in opdracht van een Amerikaanse commissie die zich op China richt.

Het volledige rapport is te lezen op de website van de US-China Economic and Security Review Commission. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business