Nieuws

Cyberaanval op Zwitsers ministerie

De Zwitserse minister van Buitenlandse Zaken heeft een cyberaanval over zich heen gekregen. Zijn kabinet spreekt van een "zeer professionele" aanval met als doel de IT-infrastructuur te kraken en gevoelige informatie te bemachtigen.

Volgens Swissinfo.ch was het voor de aanvallers niet de bedoeling dat de hack werd opgemerkt. Gisteren hebben specialisten van het ministerie en van Microsoft het probleem ontdekt.

Als maatregel wordt het internet op het ministerie voorlopig afgesloten. Concreet wil dat zeggen dat de ambtenaren alleen op het intranet kunnen, en dan ook uitsluitend op het ministerie zelf. E-mails versturen en ontvangen gaat wel.

De specialisten proberen nu de oorsprong van de aanval te bepalen. Ook willen ze vaststellen of er daadwerkelijk informatie gestolen is.

Zwitserland vaker doelwit
Onlangs kampten ook de Zwitserse ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken met netwerkproblemen, maar het is niet duidelijk of die in verband staan met deze aanval.

Zwitserland profileert zich consequent als neutraal land. Toch is het daarom niet minder een doelwit. Het land is door die neutraliteit juist vaak een ontmoetingsplaats voor internationale gesprekken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business