Nieuws

Google opent publieke DNS-dienst

Google wil het Domain Name System, een cruciaal onderdeel van de werking van het internet, versnellen. Om dat te doen, lanceert Google Public DNS en nodigt het bedrijf technisch onderlegde gebruikers uit om de dienst uit te proberen.

DNS is een erg belangrijk onderdeel van het web. Het zet de tekstadressen die mensen kunnen onthouden om naar numerieke IP-adressen die gebruikt worden om informatie op het internet te lokaliseren. Zo is bijvoorbeeld 193.74.68.110 het IP-adres van ZDNet.be.

Als je een webpagina bezoekt, moet een DNS-server die conversie een aantal keer doen. Met de Google Public DNS-service wil Google die taak van server op zich nemen.

“Ons onderzoek heeft aangetoond dat snelheid belangrijk is voor internetgebruikers, en de afgelopen maanden hebben onze ontwikkelaars hard gewerkt om verbeteringen door te voeren aan onze publieke DNS-oplossing om de surfervaring sneller, veiliger en betrouwbaarder te maken”, zegt productmanager Prem Ramaswami in een blogpost.

Google nog belangrijker voor het web
Internet zou internet niet zijn zonder Googles zoekdienst, en als deze DNS-dienst populair zou blijken, wordt Google nóg belangrijker voor het wereldwijde web.

Als je het wil uitproberen, neem dan de instructies over hoe je Google Public DNS moet gebruiken eens door. En voor wie bezorgd is over welke sporen over je internetgebruik je hiermee achterlaat in de archieven van Google, is er de pagina over Google DNS-privacy.

De voornaamste taak van DNS is het adres opsporen van de server die jij nodig hebt om informatie van het web te halen. Hiervoor valt het Domain Name System terug op een centraal adresboek dat bewaard wordt op dertien ‘hoofdservers’.

Maar die centrale servers kunnen uiteraard onmogelijk de databaseverzoekjes van de miljarden computers verwerken. En om die reden worden de DNS-data verdeeld over een hiërarchie van vele ‘medewerkende’ servers die samen de adreszoekopdrachten behandelen.

Eigen servers synchroon met hoofdserver
Internetproviders hebben doorgaans hun eigen DNS-servers. En die worden systematisch gesynchroniseerd met de ‘hoofdservers’, zodat je bijvoorbeeld snel een pas gelanceerde website kan bezoeken. Maar in veel gevallen moeten DNS-servers verbinden met andere DNS-servers om adressen op te zoeken die ze zelf niet hebben.

Een belangrijk onderdeel van dit proces is wat we caching noemen – een term voor data bewaren waar ze snel weer opgehaald kunnen worden. Nadat een DNS-server de moeite gedaan heeft om het IP-adres van een server te achterhalen, houdt het die data bij in een geheugencache, waardoor het een volgende keer sneller doorgespeeld kan worden.

Caching is het eerste gebied waar Google Public DNS op in wil zetten. In plaats van mensen te laten wachten op een oplossing van het DNS, haalt het Google-systeem de data al sneller tevoorschijn, gebaseerd op de kennis die Google heeft over welke servers mensen gebruiken.

Google houdt data warm
En waar een ‘gewone’ DNS-server die informatie na een tijdje zou vergeten, houdt Googles DNS-systeem het vooraan in zijn geheugen.

“Eigenlijk houden we de DNS-zoekopdracht al klaar nog voor de gebruiker erom vraagt”, zegt Ramaswami. “Door onze schaal en de spreiding van onze datacenters kunnen we dat voor heel wat domeinnamen doen. We houden veel klaar in de cache, en houden het daar constant warm.”
 

Google Public DNS voorspelt niet welke DNS-behoeften een individuele gebruiker heeft, maar het systeem leert wel van het collectief van gebruikers. “Uit onze zoekervaring weten we welke sites populair zijn. En door het web in kaart te brengen met onze zoekrobots hebben we ook een index van domeinnamen. Met al die feedback weten we welke gegevens we op de voorgrond moeten houden”, aldus Ramaswami.

Dilemma voor technofielen
De lancering van Google Public DNS zal technofielen voor een dilemma stellen. Enerzijds is het weer een Google-dienst met erg aantrekkelijke kenmerken. Maar aan de andere kant draag je natuurlijk ook bij tot de alleenheerschappij van het nu al erg dominante Google. En is het niet een beetje angstaanjagend dat één bedrijf onmisbaar wordt voor het rondsturen van data over het internet?

Want er zijn natuurlijk ook enige privacybezwaren. Als Google je DNS-zoekopdrachten afhandelt, wil dat zeggen dat de Google-servers op de hoogte zijn van elke webpagina die je bezoekt.

Google-man Ramaswami is zich hiervan bewust: “Ook voor Google is dit een enorme bezorgdheid. Public DNS is ontworpen om het web sneller te maken, niet om gegevens over de gebruikers te verzamelen. De data die voortkomen uit DNS zullen ook nooit gemengd of samengevoegd worden met data uit andere Google-diensten.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business