Google wil een systeem opzetten dat controleert of muziek bij een video auteursrechten schendt. Dat blijkt uit een patent dat het bedrijf heeft ingediend. De patentaanvraag luidt “blokkeren van audio zonder licentie in videobestanden op een videosite” en omschrijft het proces waarbij gebruikers filmpjes uploaden. Wanneer dat fragment geluid bevat dat beschermd is, kan hij […]


Google wil een systeem opzetten dat controleert of muziek bij een video auteursrechten schendt. Dat blijkt uit een patent dat het bedrijf heeft ingediend.

De patentaanvraag luidt “blokkeren van audio zonder licentie in videobestanden op een videosite” en omschrijft het proces waarbij gebruikers filmpjes uploaden. Wanneer dat fragment geluid bevat dat beschermd is, kan hij of zij kiezen om het geluid te verwijderen of te vervangen door geluid dat wel mag worden gebruikt.

Concreet spreekt men in de aanvraag van digitale handtekeningen. Wanneer iemand een videofragment uploadt, wordt de audio vergeleken met die uit een database. Als het gaat om auteursrechtelijk beschermd werk, kan het zijn dat de video wordt tegengehouden.


Hoe concreet Google bezig is met de techniek is moeilijk te zeggen. Het zal niet vanzelfsprekend zijn om een dergelijk systeem van zijn kinderziektes te verlossen. Zo is het de vraag of een videofragment waarbij in de achtergrond een radio speelt ook zal worden gedetecteerd. Hetzelfde geldt wanneer de muziekmaker toestemming geeft voor bepaalde doeleinden.