Nieuws

Retroshare 0.5.0g

P2P-netwerken zijn erg populair voor het uitwisselen van bestanden, maar tegelijk ook niet zonder risico. Retroshare neemt dit concept van een gedecentraliseerd communicatieplatform over, maar past er het principe van een ‘web-of-trust’ op toe. Je laat dus alleen vertrouwde peers toe op je netwerk.

Meteen na installatie wordt je gevraagd enkele gegevens in te vullen (zoals een naam en e-mailadres) op grond waarvan het programma – of eigenlijk de onderliggende tool GPG4win 1.1.4 – beveiligingssleutels zal berekenen.

[download_file]

Het is op basis van dit certificaat dat een web-of-trust kan worden opgezet. Wil je bijvoorbeeld een vriend toevoegen aan je netwerk, dan zal je eerst elkaars certificaat manueel moeten toevoegen. Je kunt het betreffende tekstbestand bijvoorbeeld doormailen.

Chatten en bestanden delen
Zodra je vrienden hebt toegevoegd, kun je met de verschillende (met OpenSSL versleutelde) communicatiekanalen van RetroShare aan de slag. Je vindt er onder meer een chatmodule terug, inclusief een heleboel emoticons.

Verder kun je vanuit Retroshare ook berichten versturen en bestanden met elkaar delen. Daartoe moet je dan wel eerst aangeven welke mappen je beschikbaar wil maken. Ben je online, dan kunnen je vrienden door de gedeelde mappen bladeren en de gewenste exemplaren downloaden. Het is eveneens mogelijk fora te maken en je zelf ook aan te sluiten bij een of meer fora van je vrienden.

Zoals gezegd werkt Retroshare zonder centrale server: een formele aanmelding is dus nergens voor nodig en je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je met spam bestookt zult worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business