Vier jaar onschuldig in de cel. Het lijkt het scenario van een Hollywoodfilm, maar het is de plot van ‘De Bloedkamer’, over een jonge handelaar in gsm’s die onterecht veroordeeld wordt voor BTW-fraude. Hoewel de titel het tegendeel doet vermoeden, is dit boek (helaas) geen thriller. Het is hallucinante non-fictie en gaat over een falende […]


Vier jaar onschuldig in de cel. Het lijkt het scenario van een Hollywoodfilm, maar het is de plot van ‘De Bloedkamer’, over een jonge handelaar in gsm’s die onterecht veroordeeld wordt voor BTW-fraude. Hoewel de titel het tegendeel doet vermoeden, is dit boek (helaas) geen thriller. Het is hallucinante non-fictie en gaat over een falende justitie en een mank lopend gevangenisbeleid in ons land.

Filip Meert, een jonge Antwerpse zakenman, is op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. We zeggen en schrijven eind jaren negentig, begin 2000. De Europese markt is net open gegaan en de fraude tiert welig.

De gsm is een jong product en hebbeding. De markt groeit fors en Meert doet als verdeler gouden zaken. Maar hij neemt af bij frauduleuze leveranciers en raakt zonder het goed te beseffen verzeild in een grootschalige BTW-carrousel. Dezelfde gsm’s worden meermaals verkocht om de BTW op te lichten.


Vanuit het gerecht wordt de druk opgevoerd om in te grijpen. De Bloedkamer uit de titel verwijst naar de tiende kamer bij het Hof Van Beroep die de BTW-fraude met zware middelen wil oprollen. Filip Meert verschijnt samen met zijn zakenpartners voor de rechter en vanaf dan loopt het fout. Hij krijgt in eerste aanleg drie jaar, maar houdt zijn onschuld staande. In beroep krijgt hij vijf jaar effectief, waarvan hij uiteindelijk 45 lange maanden achter de tralies uitzit.

Onterecht, blijkt later. De veroordeling baseert zich namelijk op één verklaring van een dubieuze getuige die zelf zijn boekhouding had verbrand. Feiten zoals het innen van een cheque, cruciaal in zijn beschuldiging, blijken nooit gecontroleerd. Meer zelfs: in het uiteindelijke arrest staan slordigheden en onwaarheden.

Collateral damage
Hoe kan een onschuldige met een glasheldere en correcte boekhouding, zelfs na een grondige beroepsprocedure, toch nog veroordeeld worden? De Bloedkamer illustreert dat iemand de schijn tegen kan hebben als heel de boel verziekt is. Als een soort van collateral damage in een complex proces rond fiscaliteit. Reken daar een overwerkte Justitie en een erg strakke timing bij (twee jaar voor eerste aanleg, correctioneel en cassatie is ongezien voor Justitie), en het kwaad is geschied.

Weinigen beseffen bovendien dat een rechter geen staalhard bewijs nodig heeft om iemand te veroordelen. Een inschatting is voldoende. Ook de openbare aanklager blijkt in de hele zaak erg vooringenomen. Het is trouwens dezelfde openbare aanklager, Flor De Mond, die jaren later bij een alcoholcontrole positief zou blazen en naar verluidt de betrokken agenten zou hebben uitgescholden. Waarna hij zijn kans op een topfunctie in rook zag opgaan.

Incompetent
"De Bloedkamer" is een grondig onderbouwd en hallucinant verhaal met details die u liever niet weet. We lezen over een openbare aanklager die koffie drinkt met de betrokken rechters en over een nonchalante politie-inspecteur die de hoofdbeschuldigde slechts één keer ondervraagt. Maar ook over cipiers die rijk worden van de drugshandel in hun gevangenis en over een gevangene die met zes anderen een kleine cel deelt en op de grond moet slapen.

Het boek verscheen al in 2011, maar raakte vooral de laatste maanden meer en meer aan de oppervlakte. Mede doordat voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck aangaf om zijn positief injunctierecht bij het Hof van Cassatie in te roepen en de zaak te laten herzien. Opmerkelijk is dat, in tegenstelling tot de meeste frauduleuze leveranciers zelf, Justitie er amper medewerking aan verleende.

Enkel aanklager De Mond gaf thuis, maar wilde nooit ingaan op de grond van de zaak. Het boek noemt iedereen bij naam en toenaam en begint met een niet mis te verstane beschuldiging van “grove nalatigheden, manipulatie en beroepsfouten” aan het adres van de drie magistraten, Marleen Vyncke, Eva Leliard en Veerle Renders.

“Ze zijn incompetent en onwaardig om hun ambt nog verder uit te voeren.” Justitie in België: de weg lijkt nog lang.